Nattverd og barn

Bør barn gå til nattverd?
2007-02-19

Barn og nattverd
Til foreldre og foresatte
Det hender at det er nattverd ved gudstjenester som barnekorene deltar i. Da er det en del unger som går til nattverd. Det gjør de nok fordi de er nysgjerrige og fordi de ser at andre barn gjør det. Undertegnede har orientert biskopen om saken og fått til svar at nattverdsbordet i den norske kirke er åpent for alle, også barna. Altervinen er alkoholfri. Det er på den andre siden klart at barna må bli fortalt hva nattverd er. Fra Halsa barnekors ledelse er undertegnede blitt oppfordret til å gjøre det. En liten stund av en barnekorøvelse ble derfor satt av til å fortelle litt om nattverd og hva det er. Dersom dere ikke vil at barnet/barna deres skal gå til nattverd, er undertegnede åpen for en nærmere dialog, slik at mulige misforståelser blir unngått.
Opplegget for hva undertegnede gjorde og sa under barnekorøvelsen.
Fortelle fra Bibelen. Markusevangeliet 14, 22-24 og 1. Korinterbrev 11, 23-26.
Nattverden er mat Jesus har gitt til dem som tror, for at de skal vokse i troen og bli sterkere i troen på ham. Presten sier dette er Jesu blod og Jesu legeme, fordi Jesus har sagt det og fordi det forteller at Jesus er tilstede i nattverden. Brød og vin blir noe synlig og med Jesu ord en bekreftelse på at han er med under nattverden. Vis både oblat og kalk. La dem se.
Når du får oblaten, må du spise den med engang Du må ikke tulle med den eller leke med den. Det er ikke noe leketøy. Det er noe som skal spises. Altervinen må heller ikke lekes med. Den skal drikkes.
Neste gang det er nattverd og du har lyst til å gå, så er det lurt å spørre mamma og/eller pappa først. Det er de som bestemmer.
Jeg håper dette er avklarende. Dette brevet blir lagt ut på hjemmesiden til den norske kirken i Meløy. For nærmere informasjon, ta kontakt med undertegnede
Hans Jørgen Nilsen
Sokneprest i Halsa og Glomfjord