Du er her: FORSIDEN>Menighetsblad>Mblad 2008 klipp>Litt om julefeiring i Skrunda
Litt om julefeiring i Skrunda

2008-12-30

Kristen tro og tradisjoner kom til Baltikum fra Tyskland. Derfor står juletre og julenisse forholdsvis sentralt hos oss den dag i dag. Den største forskjell mellom vår feiring og deres har sin årsak i at det under kommunisttiden (da vi var okkupert av Sovjet, fra 1945 til 1990) ganske enkelt var strengt forbudt å feire jul! Og selvsagt var det ingen fridager i jula. Men naturligvis feiret folk jul likevel, bare bak tykke gardiner og låste dører.  Barna var vant til å feire jul, så de tegnet julekort og gav dem til lærerne sine den 24. desember.  Barna kunne bare ikke forstå hvorfor lærerne ble så forskrekket og hvorfor de så hastig gjemte julekortene og innstendig ba barna om aldri å gjøre dette mer. Om et julekort ble funnet i lærerens veske, kunne nemlig det være nok til at læreren mistet jobben eller ble sendt på straff. I dag er vi et fritt land og kan feire jul åpent. En viktig ting å nevne er imidlertid det faktum at gamle, hedenske skikker fremdeles lever videre parallelt med kristne tradisjoner hos en del mennesker her hos oss.  Under Sovjet- tiden var det som sagt ikke lov å feire jul, men hedenske tradisjoner kunne vi fritt praktisere, og noe skal man jo feire! Noe av dette henger igjen ennå. Ofte går folk til julegudstjeneste først og tar del i disse hedenske aktivitetene like etterpå. Da er det båltenning og fedredyrkelse som står på programmet. Det kalles "vinterfest".
Nå er det slik at vi i Skrunda har konsertgudstjeneste hver søndag i advent. Da har vi juletre med tente lys i kirken. Her i Latvia har hver familie nå lov til å hente ett gratis juletre fra statens skog. Vi har gudstjeneste på julaften og på første juledag. På første juledag har vi nattverd.
Etter gudstjenesten på julaften går folk, de som ikke går til en annen feiring, hjem og finner fram julegavene. Gavene finner de enten i hagen, under et tre eller i nærheten av inngangsdøra. Men det er ikke så enkelt å få lov til å åpne gavene, for man må si fram et dikt eller synge en sang først. Det må også pastoren gjøre!
De siste årene er det blitt mer og mer vanlig å lage julegaver selv i stedet for å bare kjøpe dem ferdig. Kanskje er dette en stille protest mot kjøpepresset fra supermarkedene?  Personlig liker jeg denne trenden, den kan hjelpe oss til å forstå hva julen egentlig dreier seg om, at Gud gav oss den aller største julegaven.

Vi ønsker dere alle en god og fredfull jul.

Hjertelig hilsen
Martin Samm