Du er her: FORSIDEN>Gravgårdene i Meløy
Gravgårdene i MeløyEksempel på verneverdig gravminne

Gravgårdene i Meløy

2013-10-11

Meløy kirkelige fellesråd har ansvaret for alle gravgårdene i Meløy.

Meløy kommune skal sørge for nok midler til forsvarlig drift. Meløy kommunestyre fastsetter festeavgiften etter forslag fra Meløy kirkelige fellesråd.

Etter loven skal alle gravstøtter ha ansvarshavende (festere). Derfor har Meløy kirkelige fellesråd fra 2002 satt ut merker ved gravstøtter som ikke hadde festere.

Festerens ansvar er å sørge for at monumentene er forsvarlig sikret og at det er stelt rundt monumentene. Fester har råderett over gravene, men når fester dør eller ikke lenger ønsker å stå som fester bør det undersøkes om noen ønsker å overta festet. Meløy kirkelige fellesråd vil da godta at andre overtar festet.

Ved festefornyelse i 2013 var 40 festere døde og i de tilfeller vi ikke klarer å finne nye festere må vi sette opp merker ved gravsteinen for å gi andre mulighet til å finne fester for graven(e). Dersom det ikke lykkes, må monumentet fjernes og graven(e) slettes. Dersom monumentene er verneverdige, kan de ikke fjernes og fellesrådet må stå som ansvarlig.

På Meløy gravgård er det mange monument som er verneverdige, men også en del monument hvor familiene ikke ønsker å videreføre festeansvaret. Vi er derfor pliktige til å sette opp merker på de graver som har mistet sine festere og det viser seg at vi har fått kontakt med flere som ønsker å overta festeansvaret.

Å finne festere til de gravlagte er ingen enkel oppgave. Det hender også at vi setter opp merker på graver hvor fester har sagt fra seg ansvaret for at andre i familien skal kunne overta festet.

Ved dødsfall skal det meldes det meldes fra om noen ønsker å overta festen(e).

Noen ganger har avdøde stått som fester i andre kommuner.

På hjemmesiden vår www.meloy.kirken.no kan dere under gravgårder finne lover og regler for som gjelder for bruk av gravgårdene.

For alle gravgårdene i hele landet gjelder regelen om at det kun kan plantes i et felt på framsiden av monumentet. Det er ikke tillatt å plante busker og trær ved siden av monumentet. Beplanting utenfor dette feltet skaper problemer for stell av gravgården.

Kirkeverge Gustav K. Andersen