Meny

Ørnes Begravelsesbyrå as
Gammelveien 3
8150 Ørnes

Mail: terjeellen@gmail.com
Telefon: 97020731

Vi står til tjeneste med alt
vedrørende dødsfall og begravelser. 

Hilsen
Terje Isaksen

Søk i sidene våre
Du er her: FORSIDEN>Bygninger>Glomfjord kirke>Kirken mellom fjellene Glomfjord
Kirken mellom fjellene Glomfjord

Kirken mellom fjellene Glomfjord

Kan kjøpes eller bestilles på kirkekontoret
2007-02-27
Kirken mellom fjellene jubilerer
Det er snart hundre år siden Det store hamskiftet nådde Glomfjord. Fykanfossen skulle legges i rør og industri reises. På få år endret stedet seg fra å være et nesten folketomt fjordbotn til et sted med et yrende anleggsliv.  Etter hvert måtte det livskraftige samfunnet også få sin egen kirke. Men kirkeveien skulle bli lang å gå.
Av Anfinn Myrvang
Helt fra starten på denne omkalfatringen av lokalsamfunnet var det også noen som tenkte på arbeidernes åndelige del av livet, bl.a. daværende sogneprest Ole Flovik. I tillegg til å holde gudstjenester for arbeidskarene i Glomen engasjerte han seg i generell folkeopplysning, med foredrag og foreningsliv. 
Det gikk ikke mange årene før det forelå storstilte planer om å reise en hel by på stedet. Også kirken var tegnet inn i byplanene.  Men de idealistiske planene om en funklende byperle ble av forskjellige årsaker ikke realisert, heller ingen kirke ble bygget. Det skulle gå 45 år fra de første anleggsarbeiderne dukket opp i Glomfjord til stedet omsider fikk sin egen kirke.
I mellomtiden ble kirketanken tålmodig båret frem mot tilblivelse. Kan hende var både de foldede hender, tankene og funderingene hos befolkningen til tider tynget av bekymringer - det var så vanskelig å få øye på målet. Motbakkene var mange - og årene gikk. 
Med Norsk Hydro sin inntreden på arenaen i Glomfjord i 1947 ble det fart i kirkeplanene. Direktør Føyn engasjerte seg sterkt i kirkeplanene, og bedriften han ledet bidro økonomisk så det monnet. Den 7. april 1957 kunne glomfjordfolket endelig høre klokkeklangen fra sin egen kirke, gå inn sin egen kirkedør - og takke for gudshuset. Glomfjord hadde fått sitt eget vakre hvitkalkede kirkehus, lykkelig plassert oppe på Vassaksla.
I år er det 50 år siden kirken mellom fjellene sto ferdig. Det er verdt en feiring. I anledning jubileet er det også blitt skrevet bok om kirkens tilblivelse - "Kirken mellom fjellene".  Den vil foreligge til markeringen rundt påsketider. Bok-komiteen har bestått av Åse Pedersen, Liv Strømslid, Håkon Sundby og undertegnede. Det har vært et trivelig arbeid. Åse, Liv og Håkon kjenner industribyen fra innsiden og også kirkens liv gjennom mange år.  De har vært usedvanlig gode samarbeidspartnere, som fortjener varm takk for sitt store engasjement.
Femti år er ingen lang tid i en kirkes liv. Jeg tror at de to klokkene i tårnet på den vakre kirken på  Vassaksla vil klinge i mange femti-år til, og at kirken i fremtiden vil være både fristed og påfyllingsstasjon for mennesker i en travel hverdag. Gratulerer, Glomfjord kirke!
Powered by Cornerstone