Du er her: FORSIDEN>Gudstjeneste, Dåp, Vigsel, Begravelse>Begravelse>Minneord> Øyeblikket er selve livet
Til minne om Jan Haugland

Øyeblikket er selve livet

Av Lars Gjøviken
2017-11-22

Det var vemodig å følge Jan til hans siste hvile-sted ved Mandal kirke den 2. august. Da hadde han fullført sin siste "maraton" og kjempet tappert mot alle plagene ALS hadde gitt han de siste årene. Han mistet talens evne, men formidlet sine tanker om livet og håpet både i blogg, på Facebook og i meldinger til sine venner. Her ble vi minnet om hans store engasjement for et fysisk aktivt liv, naturens gaver og en klippefaste tro på Jesus.
Jan hadde stor glede av å trene og gjennomførte 18 maraton. Men det var også viktig for han å legge til rette for at flere kom seg ut og fikk bruke kroppen sin. Han la ned et betydelig arbeid i skigruppa og var primus motor for Halsaløpet. På skolen tok han elevene med ut i skogen og var i sitt ess når han kunne kombinere fysisk aktivitet med teoretisk læring. Han viste også stor omsorg for de med særlig behov for personlig støtte. Mange tenker med takknemlighet på det Jan har vært for dem.
Jan har også lagt ned en betydelig innsats i Halsa menighet og jobbet spesielt for barna og de unge i menigheten. I mange år ledet han Barne- og ungdomsrådet og var en drivkraft i oppstarten av familiespeidingen i søndre Meløy. Han kombinerte sitt engasjement i menighet og idrett og fikk i stand friluftsgudstjenesten i Bjærangen som er blitt en god tradisjon.
21. juli døde Jan med sine nærmeste rundt seg.  I Mandal kirke og på minnestunden etterpå fikk vi høre at han kjempet hardt for livet og levde sterkt helt til siste stund. I tillegg til Jans nærmeste familie og mange venner i Mandal, var her gode minneord fra Halsa ved Sigmund Akselsen, Leif Larsen, Lars Gjøviken og hans familievenner Willy og Vibeke Tømmerberg. Jan har utgjort en forskjell for mange mennesker og delte av sin varme og klokskap helt til det siste. Vi vil huske han med takknemlighet og ta vare på hans visdomsord:

Øyeblikket er selve livet

Vinden bles synna
og vinden bles norda
Kjenn at e leve
Me beina på jorda
Tenk å få våkne
Til lyset igjen
Danse med livet
Dagen minn venn

Jan Haugland

- Øyeblikket er selve livet!

Jans blogg

Jans tekster er hentet fra hans blogg: pustogpuls.com. Her skriver han sine tanker om livet i fri diktform eller tematekster om det helt allmenne hverdagslige, sykdom og utfordring, livet og Jesus, tro og tvil – og menneske og naturen.

Søndag 23. april i år var flere av Jans venner i Hamburg for å løpe maraton. Denne dagen sendte Jan en SMS til sin gode løpskamerat Kalle Glomsaker: «Det kribler i kroppen. Maraton i Hamburg i dag. Der skulle jeg ha vært med! Først løp – parken etter! Hils løpevenner! Jan»

Kort tid etter fikk Jan svar tilbake: «Kom greit i mål. Skal hilse fra de andre. Kalle»