Du er her: FORSIDEN>Gudstjeneste, Dåp, Vigsel, Begravelse>Dåp>Dåpsprosedyrer for kirkene i Meløy

Dåpsprosedyrer for kirkene i Meløy

Avklar detaljer under dåpssamtalen.
2007-03-19

Dåpsstunden skal være en god stund for dåpsfølget. Skulle noen av barna bli urolige kan foreldre/foresatte ta dem med seg ut en liten tur.
Dåpshandlingens hovedpunkter
Dåpssalmen
Presten leser dåpsbefalingen
Presten sier: Vil foreldre og faddere reise seg .
Forsakelsen og troen (resten av menigheten reiser seg)
Alle setter seg etter forsakelsen og troen
Vannet helles i dåpsfatet og presten ber en kort bønn.
Det første dåpsfølget kommer fram (presten gir tegn) (sløyfa på dåpslua bør løses opp før en går opp til døpefonten) og stiller seg rundt døpefonten.
Dåpslua tas av
Ved dåpshandlingen nevnes bare barnets fornavn (uten mellomnavn eller slektsnavn)
Når handlingen er ferdig setter dåpsfølget seg ned og det neste kommer opp.
Når alle er ferdige, ber presten de som bærer barna om å komme fram igjen å vise det for menigheten. Hvis noen skal fotografere bør de vise hensyn. Helst bør fotografen sitte slik at han/hun bare trenger å reise seg i benken. Avtal med følget slik at fotografen(e) får sitte høvelig til.

Dåpshandlingen
L: Prest
D: Personen som bærer barnet
Vannet helles i døpefonten.
L: ved døpefonten
La oss be.Herre Jesus Kristus, du har sagt at ingen kan komme inn i Guds rikeuten å bli født på ny av vann og Ånd. Vi takker deg fordi dåpens vann ved ditt ord er en nådens kilde, der du forener oss med deg og gir oss del i den seier du vant ved din død og oppstandelse. Nå kommer vi på ditt ord og ber deg, Herre, la den nye fødsel skje ved din skapende Ånd.
Barnet (om det er flere: hvert barn for seg) bringes fram til døpefonten. (presten gir tegn)
L: Hva heter barnet?
D: Svarer med barnets fornavn. (uten slektsnavn og mellomnavn)
L: Vil dere at (barnets fornavn nevnes) skal døpes til Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn, og oppdras i den kristne forsakelse og tro?
Den som bærer barnet, svarer: Ja.
L: Gud bevare din utgang og din inngang fra nå og til evig tid. Jeg tegner deg med det hellige korsets tegn, til et vitnesbyrd om at du skal tilhøre den korsfestede og oppstandne Jesus Kristus og tro på ham.
(Korset tegnes fra panne til bryst, og deretter fra side til side.)
L: Etter vår Herre Jesu Kristi ord og befaling døper jeg deg til Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn.
Mens dette sies, øser liturgen med hånden vann over barnets hode tre ganger.
L: legger hånden på barnets hode og sier: Den allmektige Gud har nå gitt deg sin Hellige Ånd, gjort deg til sitt barn og tatt deg inn i sin troende menighet. Han styrke deg med sin nåde til det evige liv. Fred være med deg.