Du er her: FORSIDEN>Gudstjeneste, Dåp, Vigsel, Begravelse>Gudstjeneste>Prekener>LYSTID ANDAKT MENIGHETSBLADET

LYSTID ANDAKT MENIGHETSBLADET

Leif Larssen
2012-11-30

Førjulstida er ei flott tid. Hektisk- ja vel, men likevel spesiell og fin.  Det er ventetid, advendtstid. Vi ser fremover og venter på Han som kommer. Og mens vi venter blir dagene

i desember  fort fylt opp for de fleste av oss; julekonserter, julebord, skolegudstjenester, lysmesser, skoleavslutninger, gavekjøp, baking, pynting, vasking og forberedelser både høyt og lavt.

I denne ventetida og mørketida så tenner vi lys, massevis av lys. Slik har tradisjonen blitt og etter hvert så får desembermåneden sin egen liturgi. Og i år som i fjor, og året før der; så kommer diskusjonen og debattene om kommersialiseringen av jula. Lysgatene og julegrana tennes tidligere og tidligere, det samme gjør juledekorasjonene i butikkene. Jul i oktober, jul i november.. og jula engasjerer. Flott er det!

Alt kan overdrives og man blir lett revet med av forretningsstandens  markedsstrategi.

Men bak alle lysene, fasadene og  glimmeret, så skimter jeg et annet lys: ”Lyset fra det høye.. som skal gjeste oss som en soloppgang, og skinne for dem som bor mørke og dødens skygge, og lede våre skritt inn på fredens vei”  (Lukas 1. 78-79)

Jeg skimter dette lyset i hvert telys og stearinlys som brenner. Jeg skimter denne soloppgangen i hver juletre som lyser.  Jeg ser lyset fra det høye i hver 7- armede lysestake  vi kan se i nesten alle hus. Jeg ser også himmelens lys i hver advendtstjerne som henger i vinduene.

Det er vakkert og det er flott. Stjerna og den 7- armede lysestaken er symboler som kirken har bært med seg gjennom århundreder. Gjennom hele desember henger stjerna der i hvert hus og heim og minner oss om han som kom med lyset fra det høye. Dette lyset som  viser vei til stallen og barnet. Lyset som hjelper oss å se kjærlighetens ansikt, og se han som sa om seg selv at han var: verdens lys!

Ha ei flott lystid, ei velsigna jul og et vakkert nytt år!

Leif Larssen