Meløy menighetsblad nr 5 - 2013

Fra prestens skrivebord

av Simone Schiebold
2014-01-10

Lukas 2, 13+14: Med ett var engelen omgitt av en himmelsk hærskare, som lovpriste Gud og sang: «Ære være Gud i det høyeste, og fred på jorden blant mennesker Gud har glede i!»

Den første julegaven jeg fikk i år var en utgave av den nye salmeboken som utkom i år. Det var en fin gave. Selvsagt er heller ikke her aller sanger med som jeg har lyst til å synge - men veldig mange av dem. I den nye salmeboka ble det plass til både de tradisjonelle sangene og til mange nyere sanger. Her finner jeg "Deilig er jorden"(48), "Her kommer dine arme små"(36) endelig igjen med sitt gamle navn, den tyske (her nynorske) "Ved krybba di der vil eg stå"(34) med melodi av J.S. Bach og "En stjerne skinner i natt"(68) fra 1992. Trygve Hoffs Nordnorsk Julesalme (24 ) er et eksempel av flere nordnorske salmer. Og nå har jeg bare så vidt skumlest juleavdelingen. Fordi det var jo egentlig Jul jeg skulle skrive om, og hvorfor det passer godt å få en salmebok i julegave. Julesangene er nemlig noe av det jeg elsker og kan savne mest ved Julen. Jeg er glad for at en av mine kjære tyske julesalmer står i boka nå, klar til bruk. For salmeboka har jo ikke kommet for å stå i bokhylla og ta seg fint ut der, nei, vi har jo fått den slik at vi kan bruke den. Vi skal synge! Og akkurat til Jul er det kanskje flere mennesker som kommer til kirka til gudstjenester, konserter og arrangementer som "Vi synger Julen inn" enn ellers i året. Og der står jo sangene helt sentralt. Og jeg opplever at folk flest har lyst til å synge med, bli en del av det havet som skapes av musikken. Og man trenger heller ikke "sangstemme" for å gjøre det - den helt vanlige stemmen duger nokså godt.

Juleevangeliet (Lukas 2) forteller oss om noe spesielt, en helt uvanlig opplevelse som gjeterne på marken får - de ser og hører nemlig hvordan himmelen åpner seg. De hører englekoret synge.

"Deilig er jorden" beskriver våre liv som en pilegrimsreise gjennom livet. Og med på veien gjennom jordens fagre riker har pilegrimen en sang han synger og nynner på underveis - "englene sang den først for markens hyrder". Det er englenes sang fra Lukasevangeliet som klinger igjen i våre liv og i våre sanger, mens vi er på vei til paradiset. Det er englesangen vi skaper igjen når vi synger i tredje verset "Fred over jorden...!"

Englenes sang "Ære være Gud" er for lenge siden blitt del av den kristne gudstjenesten. Det latinske ordet for ære - "gloria" - er blitt til navnet for et fast ledd i høymessen. Vi får lov å synge i lag med englene - ikke bare til jul men hele året rundt i våre gudstjenester.

Og jeg tror det er akkurat det som skjer, uansett hvilken av salmebokas mange salmer vi synger. Når det skjer at musikken blir til et hav av lovsang og min stemme blir en liten bølge i dette havet, da åpner seg himmelen og jeg synger i lag med englene. Da blir det Jul - ikke bare i Betlehem for 2000 år siden, men i år, hos meg. En bedre julegave enn som så kan jeg vel ikke ønske meg?