Meny

Ørnes Begravelsesbyrå as
Gammelveien 3
8150 Ørnes

Mail: terjeellen@gmail.com
Telefon: 97020731

Vi står til tjeneste med alt
vedrørende dødsfall og begravelser. 

Hilsen
Terje Isaksen

Søk i sidene våre
Du er her: FORSIDEN>Gudstjeneste, Dåp, Vigsel, Begravelse>Gudstjeneste>Prekener>ANDAKT: HA EN VELSIGNET VÅR!

ANDAKT: HA EN VELSIGNET VÅR!

Av Leif Larssen
2011-05-27
Salme 104. vers 30 ”Du sender din Ånd og det skapes liv, du fornyer jordens overflate!”

Det lysner igjen. Etter en lang, mørk vinter med surt og gufset vær, på - og av med snø, så tiner vi sakte opp. Dagene blir lengre, lyset vinner igjen over vintermørke og temperaturen stiger. Vi ser det forandrer seg rundt oss; moder jord tiner sakte opp igjen.

Jeg har gjennom et langt liv hørt mange prekener og  selv holdt mange prekener. Men for meg er våren den desidert sterkeste – og vakreste preken jeg både kan høre og se! Nå går vi inn i ei tid hvor vi igjen skal få være øyenvitner til hvordan livet yrer og spirer rundt oss. Vi skal få se vårens under utfolde seg, se hvordan livet sprenger seg fram!

I salme 104. vers 30 står det:  ”Du sender din Ånd og det skapes liv, du fornyer  jordens overflate!”

I disse dager så fornyer himmelens og jordas skaper vårt eget land gjennom vårens fremmarsj.  Er det ikke flott å se at det våkner til liv, at naturen blomstrer etter en lang vinterdvale? Isen smelter, snøen tiner, bekker og elver fosser nedover fjellsidene, fuglene er tilbake, de synger  og krokusen bryter seg vei gjennom hardbanka jord og smiler sitt jomfruelige smil til oss.

Er det ikke flott? Er det ikke vakkert når jorda her nord varmes opp, snøen forsvinner og fargene og duftene kommer tilbake?

Noen dager, helst i april, så er ukjente skogbunner og bakkeskråninger dekket med den fineste duk; en hvit duk med titusener av hvitveis. Litt senere er grøftekantene  pyntet i gult med  hestehov i bøtter og spann.  Ser du godt etter så er du kanskje så heldig at du ser den første sommerfuglen som svinser og danser, yr og forvirra over markene. Løfter du blikket ser du muligens en svart liten prikk , det er lerka som står stille, høyt  på himmelen, og kvitrer sitt preludium mot en blå himmel!  

Dag for dag legger du merke til alle tegnene. Vårtegnene. De gode tingene som skjer i naturen.  Lyset som kommer. Dette vidunderlige, vakre lyset som dekker himmel og jord og som tar mer og mer over og tvinger vintermørke sakte på retur. Vårlyset som får deg til å kaste vinterplaggene og som lokker smilet og overskuddet fram hos deg.  Soloppganger og solnedganger mot horisonten, så ubeskrivelig at de tar helt pusten fra deg. Dette lyset som bærer bud om ei varmere tid og som får frosne hjerter til å tine opp!

For hver dag  står sola lenger på himmelen, og en dag så merker du den varme fønvinden som leker med  håret og ansiktet ditt. Du kjenner det første,  velsignede streif av sommer!

 

Han som fornyer jordens overflate er slett ikke gnien og tilbakeholden. Han er raus og strør om seg. Han lar sin godhet og skaperglede drysse ned over oss, år etter år – med et mylder av liv.

Etter hvert som årene har gått har våren for meg forsterket seg som underets og livets årstid, og den blir bare større for hvert år jeg lever. Slik tror jeg også mange av dere opplever det!

Våren vitner om hvordan liv og lys vinner over mørke og død. Han som skapte himmel og jord, har ikke trukket seg tilbake og gjemt seg. Han fortsetter å skape og jeg tror Han elsker å skape nytt liv – til glede for alle oss som har fått livet i gave av Ham!  Hver vår kan vi være vitne til hvordan Gud fornyer sitt skaperverk, og sender sitt livgivende lys over land og folk.

Påske handler også om lys! For snart 2000 år siden lyste Guds skaperlys så kraftig at en stein ble veltet bort fra ei grav i Jerusalem og lyste livet inn i Jesu døde legeme.  Han som var korsfestet og død for vår skyld ble reist opp i Guds lys – og vandret ut i hagen, lys levende; som seierherre og triumfator over ondskap, mørke og død! Jeg tror aldri soloppgangen og morgenlyset har vært så flott, så skjønt og vakkert som denne spesielle morgenen. Aldri har fargene vært klarere og finere på blomstene. Jeg tror at  hvertgresstrå, hvert blad, hver gren og buske strålte i sin skjønneste prakt. Og de fuglene som var der da, de kvitret og sang naturens egen lovsang denne morgenen.

Tenk at Gud lot det lysne igjen! Lyset vant over grav og død, og lot livet våkne og blomstre igjen.

Når du hører og ser naturens egen oppvåkning, så ta deg tid til å reflektere – og undre deg over Han som; sender sin Ånd, skaper liv og fornyer jordens overflate!

 

Ha en velsignet vår!

Av Leif Larssen

Powered by Cornerstone