Du er her: FORSIDEN>Gudstjeneste, Dåp, Vigsel, Begravelse>Gudstjeneste>Prekener>Fra prestens skrivebord: KIRKENS STORE UTFORDRING

Fra prestens skrivebord: KIRKENS STORE UTFORDRING

Artikler fra menighetsblad 201103 i mappen for menighetsblad 2011
2011-07-22

Vi har nettopp gjennomført konfirmasjon i Meløy med samtalegudstjenester og konfirmasjonsgudstjenester. Og det er flott og inspirerende å se hvordan konfirmantene tar utfordringen på samtalegudstjenestene hvor de selv er ansvarlig for gjennomføringen. Dette gjorde konfirmantene med bravur både i Glomfjord og på Halsa, hvor jeg fikk være med. I disse gudstjenestene handler det om involvering og deltagelse, og det som er flott å se er; at når ungdommene blir gitt ansvar- så tar de også ansvar. Og i kirkebenkene sitter det stolte foreldre som ser sine barn i aksjon og som gir uttrykk for at de er imponert over det de ser!

Konfirmasjonsgudstjenestene ble også en fest, og for meg som prest er det spesielt med fullsatte kirker med festkledde familier som er kommet sammen for å feire konfirmanten. Høydepunktet er å få lov å legge hånden på hodet og be for hver enkelt ungdom. Denne bekreftelseshandlingen (confirmatio) er både sterk, enkel og vakker. Og så er det samtidig høytid og hellig nærvær.  En liten tanke: Tenk å få lov å være med å be for – og velsigne 22 flotte ungdommer, som knelte ved alterringen i Halsa kirke den 5. Juni!Det er et stort privilegium!

Hva så etter konfirmasjonen? Hvor blir ungdommene av? Det vi vet fra utallige undersøkelser og det vi kan se på gudstjenesteframmøte; er at ungdommene etter konfirmasjonen, uteblir fra kirken. Slik har det vært i lang, lang tid! En av kirkens store utfordringer er; hvordan skal vi klare å nå ut til unge voksne generasjonen, de fra 16 år og oppover..?

Jeg tror vi fra kirkens side må våge å erkjenne følgende: Våre tradisjonelle gudstjenester på søndager appellerer i veldig liten grad til unge voksne generasjonen, både i form, stil, språk og musikalsk profil. Og jeg tror ikke den nye store liturgireformen, som nå skal innføres i Den norske kirke, vil endre noe som helst på dette.

Skal vi som kirke klare å bli relevant og aktuell for denne ungdomsgenerasjonen så må det helt andre radikale tiltak til. Jeg tror det handler om deltakelse og involvering, jeg tror det handler om å skape møtesteder hvor vi våger å være denne gruppen nær- livsnær. Hvor deres hverdag, utfordringer og problemstillinger blir løftet inn i gudstjenestene med et språk og en form som de kjenner seg igjen i og med en musikalsk ramme som er ungdommenes egen!  Vi må våge å tenke andre dager og tidspunkt enn søndag kl. 11.00!? Dette vil kreve mye, ikke minst vilje til forandring og det å gå nye skritt. Ikke misforstå: vi skal ikke kutte ut høymessen kl.11 på søndag, den vil fortsette. Men, skal vi nå ungdommene og unge voksne generasjonen med kirkens livskraftige budskap, så må vi nå være villig til å snu vær en stein – og det vil koste!

Sokneprest Leif Larssen