Meny

Ørnes Begravelsesbyrå as
Gammelveien 3
8150 Ørnes

Mail: terjeellen@gmail.com
Telefon: 97020731

Vi står til tjeneste med alt
vedrørende dødsfall og begravelser. 

Hilsen
Terje Isaksen

Søk i sidene våre
Du er her: FORSIDEN>Gudstjeneste, Dåp, Vigsel, Begravelse>Gudstjeneste>Prekener>TRO: REAKSJON, IKKE PRESTASJON!
TRO: REAKSJON, IKKE PRESTASJON!
andakt fra Meløy Menighetsblad nr. 2 - 2014

TRO: REAKSJON, IKKE PRESTASJON!

Av Leif Larssen
Larssen, Leif
2014-04-25

Det ligger dypt i oss alle at vi må prestere i forhold til Gud for å gjøre oss fortjent til Hans nåde. Vi bærer med oss en pietistisk arv som bla la vekt på at et kristent liv skulle vise seg i et annerledes levesett, skilt fra denne verdens fristelser. Det meste var synd; det var synd å danse, synd å spille kort, synd å gå på kino, synd å strikke på søndag osv. Listen kunne gjøres mye lengre. Var du kristen så måtte du leve deretter også. Kristenlivet skulle vise seg i et fromt og annerledes liv. Og man endte opp med et hav av leveregler, bud, lover etc. som kristne måtte holde. Disse reglene var ikke nødvendigvis skrevet ned noen sted, men de hang tungt over mange kristne forsamlinger og fellesskap.

Og når jeg snakker med mennesker i dag om kristen tro, så ligger mange av disse menneskeskapte påbudene og vaker der fremdeles. Det er trist fordi mange av disse påbudene, levereglene, alle disse:  du må ikke, og du skal ikke...,  de skygger for Guds nåde.

Vi havner så lett i den tankegangen at jeg må gjøre meg fortjent til Guds nåde, jeg må forandre meg, jeg må ta meg sammen, forbedre meg, leve annerledes, be mere og lese mye i Bibelen etc. Det blir fort en prestasjonstro, hvor jeg først må prestere et bedre liv slik at Gud kan belønne mitt levesett med å gi meg litt nåde! Mange tenker slik, fordi det ligger så nær den menneskelige natur å tenke slik.  Men tenker vi slik  havner vi i  et mas og kav med å skulle få til det å tro på Gud. Og mest sannsynlig vil du gang på gang oppleve å ikke strekke til ovenfor alle de menneskeskapte kravene.

Tro på Jesus Kristus er først og fremst en reaksjon og ikke en prestasjon. En reaksjon på at han kommer til oss med sin kjærlighet og nåde og gir oss den, helt gratis, uten å forlange noen som helst.

På latin heter nåde gratia, og derfra har vi fått ordet; gratis! Vår Herre gir oss nåden, troen, freden, kraften og håpet.. helt gratis.  Evangeliet, dvs Guds nåde den blir gitt oss gratis, uten klausuler, merknader eller liten skrift som forplikter oss til ditt og datt.  Paulus skriver da også krystallklart om dette i Efeserne kap. 2. vers 8:

 For av nåde er dere frelst, ved tro. det er ikke deres eget verk, men Guds gave!

Tenk det; du skal få lov å tro på Jesus Kristus, ikke som en gudfryktig prestasjon, men som en reaksjon på Hans kjærlighet og nåde mot deg.

Hvil i Guds gave til deg!

 

Leif Larssen

 

Powered by Cornerstone