Andakt: Søk kilden

Av Elisabeth Kristiansen, prest i Den norske kirke
2009-03-25

Bibeltekst: Matteus 25, 1-13

Da kan himmelriket sammenlignes med ti brudepiker som tok oljelampene sine og gikk ut for å møte brudgommen. Fem av dem var uforstandige, og fem var kloke. De uforstandige tok med seg lampene sine, men ikke olje. Men de kloke tok med seg kanner med olje sammen med lampene sine.
Da det trakk ut før brudgommen kom, ble de alle trette og sovnet.
Men ved midnatt lød et rop: 'Brudgommen kommer! Gå og møt ham!'  Da våknet alle brudepikene og gjorde lampene sine i stand. Men de uforstandige sa til de kloke: 'Gi oss litt av oljen deres, for lampene våre slukner.'  'Nei,' svarte de kloke, 'det blir ikke nok både til oss og dere, gå heller til kjøpmannen og kjøp selv!'
Mens de var borte for å kjøpe, kom brudgommen, og de som var forberedt, gikk sammen med ham inn til bryllupet, og døren ble stengt. Senere kom også de andre brudepikene og sa: 'Herre, herre, lukk opp for oss!' Men han svarte: 'Sannelig, jeg sier dere: Jeg kjenner dere ikke.'
Så våk da, for dere kjenner ikke dagen eller timen.
Jeg er veldig glad i det kristne fellesskapet. Jeg har ofte funnet hvile i å framsi trosbekjennelsen sammen med andre i kirken når tvilen har vært tung å bære. Jeg synes også det er godt at Jesus har lært oss en bønn vi kan be når vi ikke vet hva vi skal be om. Det er godt å komme sammen og dele fellesskapet i kirken når min egen tro strever. Da kan jeg få støtte av andres tro. Vi deler en trosbekjennelse og en bønn sammen. For meg gir det styrke og hjelp i livet. Samtidig ser jeg at jeg må ta noen avgjørelser selv. Det er bare jeg som kan velge om jeg ønsker å be til Gud og tro på han. I kirken kan jeg få påfyll til troen min og livet mitt. I møte med Gud kan jeg få kjærlighet, tilgivelse og evig liv.
Mine medkristne kan ikke gi meg evig liv. Da må jeg til den kilden hvor livet er å finne, hos Gud. Troen kan vi ikke få av hverandre, den må vi få av Gud. Vi kan hjelpe hverandre og støtte hverandre, men det er bare hos Gud vi kan få tro som varer. Vi kan ikke satse på at naboen eller den som sitter ved siden av oss i kirkebenken har nok tro til oss begge. Det er i møte med Gud selv vi kan få den tilgivelse som gir evig liv. Hos han er disse gavene gratis og uten krav eller baktanker. Han vil mer enn gjerne gi oss tilgivelse og  kjærlighet. Hos ham møter vi nåde i overflod. Vi får gratis det vi trenger for å arve Himmelriket! Vi får det i bønnen, ved nattverdbordet, i dåpen eller over en åpen Bibel. Der kan vi få påfyll på lampene våre og mat til livene våre.

Søk livet der det er å finne: Hos Gud!