Du er her: FORSIDEN>Menighetene i Meløy>Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 10-12 april 2011

Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 10-12 april 2011

2011-01-11

Fasteaksjon i Meløy

- Innsamling hus til hus mandag 11. april i Hele Meløy.

Ta godt imot konfirmantene. Sørg for å ha kontanter!!!!!

Kontaktpersoner for frivillige:

Halsa: Leif Larsen
Glomfjord: Elisabeth Kongelstad
Fore: Simone Schiebold

– Nå er livet bedre

Da mamma fikk lån til å starte en grønnsaksbod, fikk Yohana (14) et helt nytt liv.

Yohana (14) er i sin egen verden mens han trasker ved siden av moren sin. Det er tidlig om morgenen, og han er trøtt. De skal gå langt for å hente grønnsaker til boden på torget.

- Jeg hjelper mamma med jobben morgen og kveld. Det er en glede. Hun gir meg skolepenger slik at jeg kan få utdannelse, forteller Yohana. Han bor sammen med moren sin og tre søsken i landsbyen Chunya i Tanzania. For to år siden ble moren med i en VICOBA-gruppe gjennom Kirkens Nødhjelp.

Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 10-12 april 2011

- Da ble livet bedre. Nå har vi råd til mat, klær og skole, forteller den unge gutten.

Skaper forandring

VICOBA (Village Community Banks) er spare- og lånegrupper der medlemmene sparer små beløp hver måned. Pengene samles i en pott, og medlemmene får anledning til å ta opp små lån for å investere i inntektsgivende arbeid og en bedre framtid.

- Vi startet arbeidet med VICOBA i 2006. I dag er det over 1000 registrerte VICOBA-grupper, forteller Godfrey Walalaze, Kirkens Nødhjelps programrådgiver i Tanzania.

Det er medlemmene selv som eier ”banken”. Renter på lånene som tas opp kommer alle eierne til gode. Slik går overskuddet fra prosjektet tilbake til lokalsamfunnene. Kirkens Nødhjelp støtter VICOBA-gruppene med opplæring, i tillegg til bankbokser og annet materiell.

- Jeg blir stadig imponert av mennesker som tidligere ikke har hatt ressurser til å gjøre noe ut av livet sitt, men som nå reiser seg på VICOBA-møtene og forteller den ene suksesshistorien etter den andre: Om at de kan holde barna i skolen, om at de har skapt seg et levebrød og at de tjener penger, forteller Walalaze.

Viktige menigheter

I Tanzania er kirken er et naturlig sted å møtes for å ta tak i utfordringer i hverdagslivet. Mange som har blitt med i en VICOBA-gruppe har hørt om arbeidet gjennom sin lokale menighet, og mange VICOBA-grupper har også møtene sine i kirken, selv om VICOBA er et prosjekt på tvers av religioner.

- VICOBA gir mennesker styrke til å tenke igjennom hva de trenger og hvordan de kan få tak i det. Ansvaret blir lagt i deres hender, men vi kan gi dem kunnskap og støtte til å stå opp for sitt eget liv. Vi opplever at VICOBA-gruppene tenner håp, sier Walalaze.

Salatblader og utdanning
Yohana og moren er framme hos bonden der de skal hente dagens grønnsaker. Den unge gutten har drømmene klare for framtiden:

- Siden moren min er med i VICOBA, kan jeg studere hvis jeg jobber hardt for det. Jeg har lyst til å bli politi. Eller jobbe for at landet skal bli mer rettferdig. Demokrati er viktig. Jeg vil være med å gjøre Tanzania til et godt sted å leve for mange.

I dag er det salatblader som skal bæres tilbake til torget. Flaks! Stort volum, men lett å bære. Yohana smiler og myser mot sola. Denne dagen skal bli god.

Faktaboks
Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 10. – 12. april

-      Over én milliard mennesker lever i ekstrem fattigdom. Urettferdighet tar menneskeliv hver dag. I år setter Kirkens Nødhjelps fasteaksjon fokus på økonomisk rettferdighet. Sammen kan vi kjempe for en fremtid uten fattigdom.

-      Det er menigheter landet rundt som står for gjennomføringen av Kirkens Nødhjelps fasteaksjon. (Navn på din menighet) menighet arrangerer aksjon ddmm (dato) og trenger bøssebærere. Ta kontakt med (… navnet på menigheten eller kontaktperson) dersom du vil være med.

-      Pengene som samles inn går til Kirkens Nødhjelps arbeid over hele verden.

-      Støtt aksjonen direkte ved å

o    Benytte kontonummer 1594.22.87493.

o    Ringe givertelefon 820 44 088 (200 kroner)

o    Sende en sms <KN100> til 2090 (100 kroner)