Du er her: FORSIDEN>Menighetene i Meløy>Fore og Meløy menighet>Besøk fra Fore og Meløys vennskapsmenighet i Skrunda, Latvia
Besøk fra Fore og Meløys vennskapsmenighet i Skrunda, Latvia

2013-10-09
Flere bilder under artikkelen

Fore og Meløy menighet hadde besøk fra Skrunda i tidsrommet 13. – 18.8.13. Gruppen som besøkte oss besto av menighetens kor samt pastor Martin Samm og et par yngre gutter, til sammen 14 personer. Noen av dem hadde vært her tidligere da Fore kirke feiret sitt 100 års jubileum i 2009.
Vi ble velsignet med et nydelig vær og fikk noen fine dager sammen. Og hva er vel vakrere enn Meløynaturen når sola skinner på fjell og is og havet ligger speilblankt helt til Lofoten?
Våre venner lot seg begeistre og mangt av naturen måtte oppleves.
På utflukt til Hornneset ble badetemperaturen testet av noen få. Og i samme slengen entret hele gruppa mot Horntinden. 6 av deltakerne kom seg helt til topps! Ikke verst av mennesker som er oppvokst på flatlandet!
Og så måtte jo de som ikke hadde ”tatt” på Svartisen tidligere få oppleve det! Denne gangen ble turen lagt til Glomfjellet hvor Guttorm Moxnes var kjentmann og førte gruppen trygt over stokk og stein frem til isen.
Fredag ettermiddag var vi sammen i Fore kirke. Magne Hanssen ledet oss på en inspirerende og festlig måte gjennom kveldens program. Koret fra Skrunda fremførte flere sanger, på latvisk og russisk – og til og med en på norsk! Janis Bukelis spilte gitar og Davids Kolesovs saxofon. Og ikke minst Berit – vår egen Berit Selstad Hegle!  – gledet oss med sin flotte sang  og Stein Aage Hegle spilte. Synd at så få så seg tid til å delta i arrangementet.
Lørdag reiste koret til Bolga der Marit Swensen m/flere var vertskap. Butikken på Bolga er samlingssted for øyas befolkning på lørdag formiddag. Koret hadde konsert i butikken – noe som ble godt mottatt. Etter middag på kroa ble det tur til Ruggesteinen. Og vi som har vært på Bolga en sommerdag vet hvor vakker øya er. Alle var invitert til kaffe og kaker på bedehuset hvor koret også gledet de fremmøtte med fin sang.
I søndagens gudstjeneste ble vesle Johan Asp døpt i en gudstjeneste utenom det vanlige. Koret deltok med vakker sang og Janis Bukelis og David Kolesovs spilte. Pastor Martin Samm prekte og Simone Schiebold oversatte fra engelsk til norsk.  Menighetens felles sanger tonet ut på forskjellig språk.
Søndag ettermiddag, i strålende sol og varme, dro vi til Øra til gapahuken ”Ørnereiret” der grilling sto på programmet. Sjelden har vel Vestfjorden vært finere; blankstille helt til Lofoten. Martin Selstad sto for grillingen. Han anbefales på det varmeste om noen skulle trenge en grillkokk! En del av menigheten kom også og var med der. På tur tilbake til Ørnes fristet et par av de sprekeste gutta en dukkert på Stia sammen med Lina (9 år).
Siste kvelden ble avsluttet med avskjedsfest i Ørnes menighetshus. Gode hjelpere hadde bakt masse gode kaker. Tradisjonen med fest og kaker er antakelig spesiell i Norge. Iallfall var kakene noe som ble satt stor pris på. Ikke mange ”bettan” igjen der – heldigvis!
Menighetshuset var fullsatt av folk. Skrundakoret underholdt med sang og spill. Lars Gjøviken ledet det hele akkurat så profesjonelt som bare han kan! Det ble utvekslet gaver. Vår menighet fikk et fint bilde av kirken i Skrunda. Bildet er allerede plassert i Ørnes menighetshus etter ønske fra pastor Samm.
Tilbake til Skrunda fikk de med et bilde av Svartisen og boka Blue Memories. Begge utgitt fra Leif Roald Larssen. Ei gave de satte stor pris på. De fikk også med en gavesjekk på kr 5.000,- til bruk for deres diakonale arbeid blant menighetens fattige.
Fra avskjedsfesten vil jeg også nevne Berit Selstad Hegles bildeserie fra alle årstider i Meløy i følge med musikk av Stein Aage Hegle. Takk til dere to for at dere delte dette med oss.
Så var ei hektisk uke over. Mange har stilt opp og gjort dagene spesielle og meningsfylte. Kveldssamling hos Bjørg og Karl Erik Selstad, lunsj hos Nilly og Guttorm Moxnes, fisketurer med Edgar Kvarsnes og Willy Haugland. Fangsten var dårlig fordelt: 150 fisk hos den ene og 2 hos den andre! Men alle var enig om at det var en flott tur!

Takk til dere alle som har stått på og alle som har deltatt i ved besøket. Takk til Guttorm Moxnes for guiding og oversetter. Takk til dere som tok imot gjester for overnatting.
Koret sang: ”I am so happy, Jesus is mine”. Gladsang som gjorde oss alle glade. Jeg tror våre venner i Skrunda reiste heim med ny inspirasjon og virketrang til sin menighet. Og i vår menighet sitter vi igjen med mange gode, flotte minner.

Gudveig Haugland