Du er her: FORSIDEN>Menighetsblad>Mblad 2010 Klipp>Andakt: Påskevandring gjennom livet

Andakt: Påskevandring gjennom livet

Påskeandakt av Kjetil Aano, generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap
2010-03-16
Da sabbaten var over og det begynte å lysne den første dagen i uken, kom Maria Magdalena og den andre Maria for å se til graven. 2 Med ett ble det et kraftig jordskjelv, for en Herrens engel steg ned fra himmelen, gikk fram og rullet steinen til side og satte seg på den. 3 Han var som et lyn å se til, og drakten var hvit som snø. 4 Vaktene skalv av redsel da de så ham, og de ble liggende som døde. 5 Men engelen tok til orde og sa til kvinnene: «Frykt ikke! Jeg vet at dere søker Jesus, han som ble korsfestet. 6 Han er ikke her, han er stått opp, slik som han sa. Kom og se stedet hvor han lå! 7 Skynd dere av sted og si til disiplene hans: 'Han er stått opp fra de døde, og han går i forveien for dere til Galilea; der skal dere få se ham.' – Nå har jeg sagt dere det.» 8 Da skyndte de seg bort fra graven, redde, men jublende glade, og de løp for å fortelle det til disiplene.

Bibelekst: Matteus 28, 1-8

Der jeg bodde før, fikk vil alltid besøk natten mellom påskeaften og første påskedag. Dette var en av de få gangene ungdommen i Den gassisk lutherske kirken hadde lov til å «døgne» De kom til kirken sent lørdag kveld, satt natten gjennom og sang sanger om håp, tro og liv, helst på lokale melodier, flerstemt og fyldig. Og så, et par timer før det lysnet, ga de seg på vandring. De gikk fra hus til hus, stanset og sang: Oppstått er Jesus. Hurra, hurra! Nå, mer enn 20 år senere, sitter ennå tonene og opplevelsen i kroppen. Påske dreier seg om å være på vandring. Og om å synge.
Det var slik for de første disiplene også. Da påsken var over, ga de seg på vei til Emmaus. For de tenkte - som vi har så lett for å gjøre - at det slutter ved døden.
De tenkte: «Det var et fint fellesskap så lenge det varte. Du verden så mye flott vi opplevde! Så god Gud var med oss så lenge det stod på. Vi opplevde møter med enkeltmennesker vi aldri glemmer. Og samlinger der det tok helt av!»
Men så var det slutt. Jesus var borte. Sangen stilnet. De vendte seg mot fortiden, tiden før Jesus, da de var fiskere, og trøstet seg på gode minner og sterke opplevelser. Mens de gikk på veien til Emmaus, skjedde det. De ble møtt av ham de hadde delt tre år av livet med, og som egentlig var død nå!
Han gikk sammen med dem med et nærvær som gjorde at de kjente at de ikke var forlatt. Livet lå ikke i gode minner, men i håpet.
Han talte til dem så de skjønte at han var levende - også etter at han var død. Han rørte ved dem, ved følelsene deres, og han tok på dem rent fysisk. Han ga dem mat å spise og ord til å ta til seg og bære med seg. Da skjedde de tre tingene som til alle tider skjer med mennesker som blir møtt av den levende og oppståtte Jesus. De snudde. Fra å være på vandring bort fra Jesus og tilbake til livet før ham, vendte de seg til ham og til framtida. De sprang først til vennene sine for å si: Livet vant! Vi har sett det. Det har Jesu ansikt! Deretter gikk de videre til de andre. De fikk et nytt håp. Livet fikk nytt perspektiv: Kilden til liv ligger ikke lenger i gode minner om tre fabelaktige år, men i håpet som den levende Jesus gir. Kan Jesus stå opp fra de døde, da kan alt skje; da kan det skje med alle! Så sang de! Deres vemodige hjerter ble fylt av sang.

Akkurat som de madagassiske ungdommene som midt i sin vanskelige, fattigslige og spenningsfylte hverdag, vandret rundt i mørke natten for å minne om håpet om dagen som kommer, håpet om lyset som seirer over mørket, håpet om livet som vi vet har seiret, midt i en hverdag og en verden der dødskreftene ennå råder, slik vandrer alle som tror på oppstandelsen.
Slik som de var på sin årlige påskevandring, akkurat slik blir vi invitert til å være med på en livslang påskevandring - i håp og med håp. Håpet har Jesu ansikt. Og påskens budskap er at Jesus lever!

God påske!