Du er her: FORSIDEN>Menighetsblad>Mblad 2005 klipp>Vår og konfirmasjonstid

Vår og konfirmasjonstid

2010-07-07

Vår og konfirmasjonstid

Stemningen var god på begge konfirmantleirene i Sverige og det var fint å bli bedrekjent med hverandre. Guttorm Moxnes var med på siste leiren. Her holder han første dagen en undervisningstime om de grunnleggende skiteknikkene i slalåmbakken. Etterpå var det ut i bakken og praktisere det en hadde lært.

Mai er kommet og våren springer ut for fullt. Vi går inn i årets beste tid. Samtidig er det også tid for konfirmasjoner. I den Norske Kirke i Meløy er det åttifire konfirmanter i år.
              I skrivende stund er det som gjenstår i konfirmasjonsåret en storsamling på Meløya for alle konfirmantene i hele kommunen, fredag 22. april, om ettermiddagen og kvelden. Deretter blir det forberedelse til samtalegudstjenestene. I Fore kirke blir Ørnes Ungdomskor med på samtalegudstjenesten. Konfirmantene vil også delta med mange innslag.
              En samtalegudstjeneste kan være en fin gudstjeneste der en repeterer det en har gått gjennom i konfirmantåret. Dette er både lærerikt og interessant for tilhørerene i kirken, og en nyttig repetisjon for konfirmantene. Det er ikke en gammeldags overhøring, men heller en regissert samtale der konfirmantene får vite hva de blir spurt om.
I tida før konfirmasjonene blir det også fremmøte for fotografering og øving på selve konfirmasjonsgudstjenesten.
Det er noe helt annet å være lærer i dag enn det var for noen generasjoner siden. Og det er sannelig ikke bare lett. Men samtidig har det også vært mye glede i å bli kjent med ungdommene i Meløy. Her er mye kjekk ungdom. Og de har vært positive og stort sett greie å ha med å gjøre. Vi som har hatt ansvar for undervisningen har følt at det har vært godt å ha samlingene i kirkebyggene. Mange hadde liten kunnskap om den kirken de er oppvokst i og hører til. Da er det fint å samles ikirken. Det hellige rommet er et fantastisk rom å samles i som gir store muligheter også til å kjenne høytid og Guds nærhet. Forhåpentligvis har konfirmantåret gitt dem både kunnskap og kjærlighet til kirken, og aller mest gitt dem hjelp til å holde fast på troen på Jesus og sin dåpspakt.
Og høydepunket er nå som før, den store samlingen helt til slutt, selve konfirmasjonen. Slekt og venner kommer langveisfra, og mor og far har forberedt den store festen i månedsvis.
Jeg har alltid opplevd konfirmasjonsgudstjenestene som veldig fine, fulle av høytid og stemning og alvor. For flesteparten er det en stor opplevelse å se alle disse kjekke ungdommene komme frem og bli velsignet og bedt for. Og det er godt for ungdommene å kjenne på den dagen at de blir sett, og at de er midtpunktet i familien og at de er elsket av mange, både av Gud og mennesker.

Vi i kirken er veldig glade for at konfirmasjonen fortsatt står så sterkt i vårt folk. Og vi vil gjøre alt vi kan for at konfirmasjonstiden og konfirmasjonsgudstjenesten skal bli god og meningsfylt.

Olav Jakob Tveit.