Du er her: FORSIDEN>Menighetsblad>Mblad 2006 klipp>Leder til menighetsbladet 200604

Leder til menighetsbladet 200604

2006-11-01

Hold Norge rent!

Jeg sitter å leser i Avisa Nordland om et ungt par som fikk 10.000 kroner i bot for å ha kjørt 150 meter inn i et naturreservat, der de ikke visste at det var ulovlig å kjøre. Det sto ikke noe skilt om det.
I samme avisa leser jeg om en 32 år gammel mann som må betale en bot på 6.000 kroner for å ha laget bråk på parkeringsplassen ved ICA på Ørnes. Han skal ha spunnet bilen gjentatte ganger rundt på plassen slik at det oppstod skrenselyder og røyk fra bilens dekk.
Og jeg hører at det er forbudt å kaste fiskeavfall i havet når man  renser fisk. Selv om dette går tilbake til naturen, og blir til mat både for fuglene og for fisken.
Og i avis etter avis leser jeg om forsøpling av Bodø sentrum, og at Glasshuset ser ut som et grisehus. Og i avis etter avis leser jeg at nå må de som skal rydde og vaske bli flinkere. Starte tidligere om morgenen og flere folk bør ansettes.
Men sjelden eller aldri har jeg lest noe innlegg om at nå må folk slutte å kaste og grise til både på gata og i Glasshuset.
Vi har bot for så mange ting i Norge. Hvorfor kan vi ikke få bot for å kaste og grise til vårt felles uterom? Det hadde vært en forstålig bot til forskjell for så mange andre ting en får bøter for.
Det er vel ingen som kaster fra seg i sin egen stue. Men i vårt felles uterom, som gater og torg og parker, der skal man liksom kunne kaste rett ned dersom der ikke er en søppelkorv rett ved siden av der en står.
Før når man reiste til Syden var der mye søppel i gatene og Norge var nokså reint. Nå er det blitt motsatt. Der er blitt renere i utlandet, og i Norge er det blitt verre og verre. Det flyter av søppel, og aller verst er det rundt gatekjøkkene og pølsebodene. Selv om  det alltid er søppelkorver i nærheten.
Jeg har mange ganger skammet meg når jeg ser alt griseriet. Det er både stygt og se på, og jeg tror også at det gjør noe med oss menneskene når vi tillater at slikt skjer. Det er åndelig og moralsk nedbrytende og skaper galne holdninger. Og jeg har mange ganger forundret meg når jeg ser folk kaste rett ned der de står. At de ikke tenker at de griser til i vårt fellesrom og at dette må da noen plukke opp etter dem.
I flere land er det forbudt å kaste på gata, som for eksempel i Singapore. Der står skilt om at det er forbudt, og folk respekterer det. Slik er det også mange andre steder jeg har vært.  Byene er rene og fine, og det offentlige sparer mange penger.
Nå har vi prøvd i mange år her i Norge med det gode, som for eksempel kampanjen Hold Norge rent, men lite har nyttet. Dette må vel forresten være Norges minst vellykkede offentlige kampanje.
I Norge får man bot om man bråker i sentrum, eller om man i sin nød må late vannet på en sentral plass. Men det kan virke som man kan kaste ubegrenset med søppel uten å få bot. Dette er ikke lett å skjønne.
Jeg er ikke for bøter.  Men nå mener jeg at tiden er inn for å gå fra å være snill til å bli streng. Det bør bli forbudt å kaste i vårt offentlige uterom, slik det er i mange land. Dette dreier seg om både økologi og estetikk, og det dreier seg om oppdragelse og lære folk gode holdinger.
Naturligvis tror jeg ikke man blir kvitt hele problemet. Men det vil hjelpe og skape en holdningsendring. Så kan en heller ta vekk noen av de  meningsløse lovene som fins i vårt samfunn, som for eksempel at det er forbudt å la fiskeavfall gå tilbake til havet.

Olav Jakob Tveit