Du er her: FORSIDEN>Menighetsblad>Mblad 2014 Klipp>MER HIMMEL PÅ JORD
MER HIMMEL PÅ JORD

Julehilsen fra Tor B. Jørgensen
2016-01-22

Overskriften minner om en strofe fra en populær julesang: «Himmel på jord». Det er faktisk Den norske kirkes nye visjonsformulering. Høytidelig vedtatt på Kirkemøte 2014. Jeg synes det er en god målsetting for en kirke: «Mer himmel på jord!» Det er mye himmel i våre nordlige strøk. Fra sommerens midtnattsol. Til flammende nordlys mot mørk vinterhimmel. Naturen med himmelhvelvingen betyr mye for gudstrua. For respekten og ydmykheten overfor krefter som omgir oss.
Opplevelsen av «himmel» kan også komme til oss når vi møter medmenneskelighet. Noen som skaper lys og glede. Ofte overraskende og uventet. Glimtene av medmenneskelighet kan dreie seg om store og små ting. «Himmelen» har mange stjerner. En av de sterkeste historiene jeg kjenner skjedde i konsentrasjonsleiren i Auschwitz under krigen da den polske munken Maximillian Kolbe ba om å få ta plassen til en fortvilet familiefar som tilfeldig ble pekt ut til å straffes med en grusom og pinefull død. Hvilket medmenneskelighetens lys i fornedrelsens mørke! Et varmende, himmelsk nærvær på fryktens og hatets kalde jord.
Men ingen ting kan måle seg med Jesu nærvær. Da han kom til verden, ble det himmel på jord! Mye himmel! Ordene hans. Handlingene hans. Nærværet hans. Det skapte lys og varme. En medmenneskelighet som overrasket og utfordret. Frigjorde og fornyet. Skapte tro, håp og kjærlighet. Kjærlighet ble så provoserende at den til slutt førte til dom og død. Men den viste seg å være så sterk at den åpnet himmelen i oppstandelsens morgengry.

Vår kirke ønsker å være ei åpen dør til denne himmelen. Den som kommer til oss når vi samles om julas budskap om Gud som ble menneske. Da blir det mer himmel på jord.

GLEDELIG JUL

Tor B Jørgensen