Du er her: FORSIDEN>Menighetsblad>Mblad 2014 Klipp>FRA PRESTENS SKRIVEBORD

Mblad 2014-4
2014-11-20

Møte med Istanbul

I mars i år fikk prestene i bispedømmet vårt muligheten til en studietur til Istanbul. Det ble et spennende møte med kristendommens historie, og også et møte mellom øst og vest. Med sin beliggenhet ved Bosporos og bydeler i både Europa og Asia er byen et naturlig møtested for kulturene. Istanbul har vært et sentrum for kristendommen i mange århundre og er også den dag i dag sete for det økumeniske patriarkatet, det ortodokse patriarkatet som omfatter største parten av verdenen.

Mest inntrykk gjorde kanskje besøket i Hagia Sofia, som ble bygd i årene 532-537 og brukt som kirke i 900 år, helt til osmanene erobret byen. Da ble bygget ominnredet til moské og vært brukt som det i nesten 500 år. Etter 1400 år som gudshus er Hagia Sofia i dag ikke lenger et sted for tilbedelse men et museum, som viser kunst og andre spor etter bruken både som kirke og som moské. Rene størrelsen på bygget og selve kirkerommet er likevel fortsatt overveldende og et vitnesbyrd om kristendommens stor betydning i alderdommen, og kanskje også et vitnesbyrd om Guds storhet. Og det er jo mange turister som oppsøker stedet hver dag. En godbit for norske besøkende er runeinnskriften på galleriet, som viser at allerede vikingene hadde funnet veien til «Miklagard» og gått over terskelen inn i kirken.

I dag er Istanbul en flerkulturell by som har plass til både muslimer, kristne, ateister og andre religioner og det vises kristen kunst åpent og lett tilgjengelig. Og det er mitt håp at denne åpenheten vedvarer også i fremtiden, slik at byen fortsatt kan være en fredelig møteplass for de forskjellige kulturene. Samtidig sliter den ortodokse kirken med å få åpnet igjen sitt utdanningssted for prester på øya Halki som ligger i Bosporos og er en del av byen. Vi ble overrasket på vårt besøk dit over at dørene faktisk var åpne og vi kunne få en omvisning.

Simone Schiebold