Meny

Ørnes Begravelsesbyrå as
Gammelveien 3
8150 Ørnes

Mail: terjeellen@gmail.com
Telefon: 97020731

Vi står til tjeneste med alt
vedrørende dødsfall og begravelser. 

Hilsen
Terje Isaksen

Søk i sidene våre
Du er her: FORSIDEN>Menighetsblad>Mblad 2010 Klipp>Lykke og hell

Lykke og hell

2010-03-16

Om du leser i gamle minnebøker så vil du ganske sikkert finne dikt som: ”Så høyt går din lykke – så bent går din sti – så dypt kan du falle…” eller ”Lykke og hell gjennom livets tunnel - til toget stanser…

”Er du lik fetter Anton eller mer lik onkel Donald? Er du heldig eller uheldig? Tror du det er sammenheng mellom det å være lykkelig og heldig? Hvordan kan du eventuelt få ”hellet” over på din side?

En forfatter og psykolog, Martin Seligman, har utgitt bok om tema. Han hevder at om du er lykkelig så er du mer klartenkt og frisk – og du samarbeider bedre. Han sier at har du den rette innstilling – så har du mer hell. Du forventer at gode ting skal skje med deg hele tiden, - at lykken er på din side…

Om det står et halvt glass drikke på bordet – så er den positive glad for han har et halvfullt glass – den som fokuserer negativt ser bare et glass som er halvveis tomt!

Om du lever i den tro at du er heldig mesteparten av tiden, vil du ha en adferd som gjør at andre gir gode tilbakemeldinger. Og du vil trolig ikke bli offer for lykketyver som sjenanse, sinne eller bitterhet. (Slike tyver stjeler energi og avviser personer som ellers kunne kommet oss til hjelp.)

De fleste ville vel ønske å bli en merglad og lykkelig person. Vi kan øve oss på å bli det – men hvordan? Psykologer som arbeider med slikt mener det er lurt å stoppe, se og lytte. Se omkring deg, dra til deg positive detaljer i din nærhet, farger, former og mønstre i arkitektur eller natur. Det som gjør gode følelser. Kan du kjenne ekte gled over å se en hestehov eller hvitveis i veikanten? Stopp opp og kjenn etter. Let til du finner. Du kan også prøve med å kalle tilbake gode følelser fra stunder i ditt liv da du vet at du var glad.

Kunsten er å være lære seg å være takknemlig når noe positivt skjer. Smått eller stort. Holde fokus på mål og drømmer kan endre livet til det bedre. Holde misunnelse i sjakk. Ikke sammenligne deg med andre, for deretter å føle deg mislykket, mismodig og ikke minst uheldig.

Arbeid aktivt med å finne en positiv side med det meste. Et positivt syn på fortiden og et optimistisk syn på fremtiden. Hold fokus på gode ting som har skjedd – mindre fokus på negative. Forsøk alltid å være raus med andre mennesker.

Er du blant dem som ser på deg selv som en heldigperson, og så opplever noe negativt – da vil du mest sannsynlig automatisk sammenligne hendelsen med det verste som kunne ha skjedd. Konklusjonen blir da: - Tross alt så var jeg heldig!

Powered by Cornerstone