Du er her: FORSIDEN>Menighetsblad>Mblad 2010 Klipp>På vennskapsbesøk i Skrunda

På vennskapsbesøk i Skrunda

2010-09-17

Under kirkejubileet i Fore kirke høsten 2009 kom kirkekoret fra vennskapsmenigheten i Skrunda for å være med og bidra til feiringen. De deltok i et omfattende program de dagene de var her, og vel heime igjen laget de en stor reportasje med bilder og fortelling om sine gode opplevelser. Både lokalbefolkningen, aviser og TV Latvia lokalt, viet dette oppmerksomhet.Siden koret var innkvartert privat, ble det mange i Ørnesområdet som fikk nærkontakt og ble gode venner med kordeltakerne. Hos oss i Ørneshaugen nr.17 bodde Martin Samm, kona Jana og sønnen Martin jr., og i tillegg var alle kordeltakerne ofte innom. Vi fikk mange venner. Ut på vinteren fikk vi en invitasjon fra fam. Samm der de ønsket oss velkommen til deres private hjem i Skrunda. Turen dit ble realisert i slutten av mai 2010.
Det ble en fantastisk opplevelse.
Først 2 dager i Riga med guide. Gamlebyens 800-årige historie og charme med vakre bygninger, store parker, operahuset, fantastiske kirker, frihetsmonumentet, de særpregede gatene med arkitektur i  jugendstil og mye mye mer. SÅ kom Marin og hentet oss til Skrunda, ca. 15 mil fra Riga i retning Østersjøen.
Vi kjørte gjennom et flatt landskap med store jorder, små landsbyer og lave, skogkledde åser. Hjemme hos familien Samm fikk vi en hjertelig mottakelse, og lørdagskvelden lagekoret fest til oss i det selvbygde (på dugnad) menighetshuset.
Alle bidro med latvisk mat, og det ble en minneverdig kveld hvor koret også hadde øvd inn en norsk sang for anledningen. Vi fikk også hilse på diakonen som hjelper de trengende med dusj, mat og klær. Ca 1000 mennesker  i året er avhengig av denne hjelpen.
Gamle hus uten bad og 30% arbeidsledighet gjør situasjonen vanskelig for mange både gamle og unge.
Vi fikk innblikk i den generelt lave standarden på landsbygda hvor husene oftest var grå uten maling og mye kunne trenge reparasjoner. Men folk vi møtte var vennlige og lett å komme i prat med.

På vennskapsbesøk i SkrundaKoret laget fest for oss
Søndag var det kirkedag i Skrunda kirke. Mye folk var samlet, og koret sang under gudstjenesten. Vi så frivillige medhjelpere fra koret som hadde oppgaver der. Noen hadde med blomster, andre heiste og tok ned flagget.
Martin Samm, som er pastor i menigheten, forrettet. Etterpå var det  mye folk som deltok i kirkekaffen. Og vi fikk mange hilsninger med hjem til vertskap, venner og menighet fra de som var med i koret og fra familien Samm. Under oppholdet i Skrunda tok Martin og Jana oss med på mange turer rundt i distriktet. Vi besøkte bl.a. en zoologisk hage, et landskapsmuseum hvor kunstnere fra mange land hadde medvirket, og vi var i havnebyen Liepaja ved Østersjøen der mange merker etter Sovjettiden var synlige.
Under Sovjet var der en stor militær flåtehavn, nå en turistatraksjon. Byen ”der vinden ble født” er kjent for sin store, hvite sandstrand der surfing er spesielt poppulært. Trivelig var det å bli kjent med de to døtrene, Maria og Trine og Janas mor og far som også bor i huset.

Hilsen Nilly og Guttorm Moxnes.

På vennskapsbesøk i Skrunda

På vennskapsbesøk i SkrundaMartin jr., Jana, Martin, Maria og Trine Samm