Du er her: FORSIDEN>Menighetsblad>Mblad 2012 klipp>Fra prestens skrivebord
Fra prestens skrivebord

2012-11-16

Fargerike høsttanker

Nå er det altså blitt høst igjen. Men høsten er ikke bare grå og trist. Jo, det er en del regn involvert. Men så er det også så mange forskjellige farger å se.

På høsttakkefesten hadde vi frukt og grønnsaker i alle slags fasonger på alteret, og Fore kirke var pyntet med fargerike papirfisker.

Høstløvet er flott når det dekker åsene i gult og rødt. Da jeg kjørte på kystriksveien nordover var det kommet melis på fjelltoppene. Men det mest fantastiske jeg så på denne turen var regnbuen som spente seg mellom fjellene og over den blåe fjorden, en bro mellom himmel og jord. Og på enden av regnbuen glitret en bekk i solskinnet mellom gyllent høstløv.

Akkurat som høstløvet og grønnsakene, som fiskene i kirka og som fargene i regnbuen, så er også vi mennesker alle forskjellige og bidrar hver med våre oppfatninger, behov og ferdigheter til å fargelegge samfunnet og menighetene. Regnbuen er et symbol for dette mangfoldet. Vi er utfordret til å leve ikke bare side om side men sammen med hverandre. I menigheten skal vi feire gudstjeneste i lag.

I et felles gudstjenesteutvalg for hele Meløy jobber vi med en ny ordning for gudstjenesten. Det er spennende men også litt av en utfordring å lage en ordning som passer til alle de forskjellige anledningene, behovene og stedene. Samtidig skal den gi rom for at flere av de fargekladdene vi har i menighetene våre blir synlige i gudtjenestefeiringen og får bidra der med sine ferdigheter. Og vi kan vel ikke bestandig være helt enige i hvordan ting skal være.

Da kan det være godt å se igjen på regnbuen. I bibelen, i fortellingen om Noa, dukker regnbuen opp som tegn på Guds pakt mellom seg og menneskeheten. Gud setter i fra seg stridsbuen sin i skyene, godt synlig for både han og oss, et tegn på at Gud husker menneskene og vil dem vel. Han lover å opprettholde sin skapelse – med hele sitt mangfold. Men mest av alt er buen et tegn på forsoningen mellom Gud og menneskene. Sammen med stridsøksa begraver Gud alle tanker om å ødelegge for mennesket og verden det lever i. Det regnbuen forkynner for oss er Guds fred – sjalom. Ikke rart altså at regnbuen er blitt et symbol for fredsbevegelsen. Guds vilje til forsoning og opprettholdelse av skapelsen kan nemlig smitte over på oss. Jeg føler symptomene hos meg når jeg ser høstfargene og regnbuen. De minner meg om alt det flotte vi har både i naturen og i hverandre. Da får jeg lyst til å ta vare på dette mangfoldet og bidra til forsoningen akkurat der jeg er nå.

Og også den nye gudstjenesten skal bidra til at Guds fred smitter over. Vi er jo allerede vant til at presten ønsker oss Guds fred. Nå er det lagt opp til en egen fredshilsen i nattverdordningen. ”Guds fred være med dere” sier presten. Men det nye nå er at menigheten skal svare på det. Også menigheten skal ønske Guds fred. Måtte dette ønske komme fra hjerte. Og: Guds fred være med dere!

Simone Schiebold