Du er her: FORSIDEN>Menighetsblad>Mblad 2004 klipp>Altertavlen i Åmnes bedehus

Altertavlen i Åmnes bedehus

2011-05-03

Altertavlen i Åmnes bedehus

Når man kommer inn i Åmnes bedehus, blir man slått av det mektige bildet på veggen bak prekstolen. Motivet  er hentet fra Johannesevangeliet kapittel 8, kvinnen som blir grepet i hor og som skulle steines. Både fargene i bildet og menneskenes utrykk forteller evangeliets tekst på en fabelaktig måte. Den redde og forskremte jenta til venstre og Jesus til høyre i bildet. Dette er et bilde som også er fint å bruke i forkynnelsen.

Det var i 1999 at bildet ble hengt opp i bedehuset. Kunstneren er Marit Eiksund som  bor på Sunnmøre. Hennes foreldre, Rutt Paula og Magnus Hansen flytte også dit fra Åmnes, der de bygde seg hus og der de begge nå ligger begravd. Men hver sommer så lenge de kunne var de hjemme på Åmnes. Rutt  døde 17. april 1995, og i de første årene etter hennes død gikk Magnus rundt og samlet inn penger, slik at datteren Marit kunne lage dette bildet etter morens ønske. Da bildet ble hengt opp og vist for første gang sommeren1999, holdt Marit denne minnetalen over sin mor:

Min mor Rutt Paula Hansen, som ble 75 år og døde den 17. april 1995, var opptatt av menneskesinnet og hvor forskjellige vi er som mennesker. Poetisk anlagt som ho var, handlet ofte diktene hennes om mennesker og om hvordan vi er og forholder oss til hverandre.

Derfor var ho sterkt imot at vi dømmer mennesker ut ifra hva vi ser, og hører, om de forskjellige.

Mor kjente og omgikkes mange personer av forskjellig legning og tro. Ho var selv medlem i Frikirken og hadde mange her, men ho var også venn med mange andre fra forskjellige trossamfunn, som,

pinsevenner, frelsesarmesoldater, muslimer, høykirkelige og de alvorligste pietister. Ja, til og med alkoholikere og narkomane, var det i hennes vennekrets, gamle og unge, men vi hørte sjelden at ho sa noe negativt om de forskjellige. Ho lærte oss at det alltid er en årsak til at vi blir formet som vi er. At det er en årsak til "at en havner på skråplanet," som ho sa.

Vi er ikke kommet hit for å dømme andre mennesker, men leve side om side med forskjellige menneskesinn, meninger og tro, og heller prøve å forstå hverandre.

Som Jesus sa det: "Den som er uten synd kan kaste den første steinen."

Mor hadde et sterkt ønske om at jeg en gang skulle male dette motivet som er hentet fra Johannes-evangeliet kap.8. "Kvinnen som ble grepet i ekteskapsbrudd."

Mor ville også at dette maleriet skulle henge på Åmnes bedehus. Så, med dette maleriet som heter: "Syndsforlatelse" vil jeg oppfylle min mors ønske.

Fred over hennes minne.

Jeg retter også en takk til alle som var med på innsamlingen for å dekke materiellet til dette bildet. Dere var også med på å gjøre dette mulig.

Takk alle sammen.

Marit Eiksund.

Vi i Menighetsbladet rekker en stor takk til Marit Eiksund og hennes foreldre. Det er ikke alltid at bilder gitt til bedehus og kirker blir vellykket. Men altertavlen i Åmnes bedehus fungerer  svært godt både når det gjelder  innhold, form og farge. Vi er heldige som har fått en så flott gave. Altertavlen på Åmnes preger hele rommet på en varm og fin måte.  OJT.