Meny

Ørnes Begravelsesbyrå as
Gammelveien 3
8150 Ørnes

Mail: terjeellen@gmail.com
Telefon: 97020731

Vi står til tjeneste med alt
vedrørende dødsfall og begravelser. 

Hilsen
Terje Isaksen

Søk i sidene våre
Du er her: FORSIDEN>Menighetsblad>Mblad 2004 klipp>Åse Pedersen- et ja-menneske

Åse Pedersen- et ja-menneske

2011-05-03

Åse Pedersen- et ja-menneskeFoto: ojt

Som ny i bygda er det noen personer en legger bedre merke til enn andre. For de er alle steder. Slik er Åse Pedersen fra Glomfjord. Den ene dagen møter jeg henne på konfirmantfest i Glomfjord kirke der hun står og mikser ”drinker” til ungdommene. Neste dag treffer jeg henne på møte i kommunestyret og deretter på besøk på sykehjemmet. Hun er også nestleder i Glomfjord menighetsråd, og på søndagen møter jeg henne i kirken. Hun er et utpreget ja-menneske i en tid da det er vanskelig å få folk til å si ja og ta ansvar. I en tid da folk sitter mest i godstolen foran TV apparatet, går hun ut selv og skaper fellesskap og underholdning sammen med andre.

-Har du vært så aktiv alltid? Har du aldri dårlig tid?

-Jeg tror at det en har lyst til, det får en tid til. Jeg har aldri likt å se for mye på TV, jeg synes at det er så mye der som ikke gir meg noe. Jeg vil heller komme meg ut. Det gir meg krefter og inspirasjon å komme ut.

-Hvilke aktiviteter har gitt deg mest?

-Sangen og musikken skårer nok svært høyt på min liste.

Åse fikk i vår spelemannsprisen på Meløystevnet, fordi hun har sunget i Glomfjord Damekor helt siden det startet for over 30 år siden, til det ble nedlagt i fjor på grunn av dirigentmangel. Men hun fikk spelemannsprisen også fordi hun har støttet opp om alt som heter sang- og musikkliv her i Meløy. Blant annet har hun hatt barn og barnebarn i korps og støttet aktivt opp om korps og musikkarbeidet i mange år. Også søndagsskolen støttet hun mens barna var små. Hun var også med i Meløy kulturstyre i 16 år.

Noe av det som har gjort aller mest inntrykk på meg etter at jeg kom til Meløy var å oppleve Åse Pedersen i Kulturhuset på åpningsforestillingen til sommerdagane i Meløy. Sammen med omtrent bare ungdommer sang og danset hun til Michael Jacksons disco-låt ”Blame it on the boogie.” Jeg har sjelden sett og hørt noe som svingte så godt. Og Åse var en av de friskeste på scenen med sterkest utstråling, selv om hun er oldemor til to.

Åse forteller at så snart der er noe interessant å være med på, så bruker jeg å melde meg på. Jeg er glad for å være med. Men da jeg kom til den første øvingen og så at alle deltakerne var svært unge, så tenkte jeg nok at jeg burde trekke meg. Men heldigvis ble vi flere litt opp i årene, og det var veldig gøy å være med på et så stort prosjekt med både sang og dans og bilder.

Det er hyggelig å være med på å skape noe  sammen med andre, og som andre har glede av. Jeg husker så mange ganger vi i damekoret sang på institusjoner. Når en så hvor glade de gamle var fordi vi kom, så ga dette veldig mye tilbake. Det krever en del å være med på mye, men det gir også så mye tilbake. Jeg har også vært med i sanitetsforeningen i mange år. Når en bor i et lokalsamfunn, er det så viktig at en kan hjelpe hverandre. Det er jo noe av det mest positive med å bopå et mindre sted, at en har en naturlig oversikt og omsorg for hverandre.

- Hvor kommer du fra, Åse?

- Jeg er født og oppvokst på Sømna sør på Helgeland. Og han som var politi i Glomfjord var jeg i slekt med. De hadde en gård hjemme og jeg var mye hos dem før de flytte hit. Og han ringte en dag til oss og tilbød meg jobb som barnepike hos direktør Tor Føyn.  Og for jeg som kom fra landsbygda var det en stor opplevelse å komme til direktørboligen her i Glomfjord. Men det var veldig stor rangforskjell i de dagene. Direktørfruen, Solveig Føyn, har jeg ennå kontakt med. Hun er nå 89 år ogbor i Oslo. De har to sønner.

- Men det ble bare med dette ene året, for min mor ble syk og jeg måtte hjem for å hjelpe. Men jeg hadde jo truffet en gutt i Glomfjord, og det drog meg tilbake. I 1952 giftet Kjell og jeg oss i Sømna kirke. Kjell var 20 og jeg 17 og et halvt år. Det var jo tidlig, men når en blir eldre så er det artig at en var tidlig ute. En får mye tid sammen med barnebarn og oldebarn mens en ennå er frisk og kjenner seg ung.

- Hvordan var det å komme til Glomfjord?

- Det var ikke bare lett. Jeg var jo vant til det åpne havet. Og jeg synes nok at fjellene var svært høye her de første årene. Dessuten var det mer tåke i de årene. Det er i alle fall slik jeg husker det, med tåken hengende langt nedover fjellsidene. Men så kom barna, og det var fint for dem å vokse opp her, trygt og godt, og med mange tilbud og aktiviteter. Jeg var også speiderleder i mange år mens barna var unge, og naturligvis var det korpset. Og jeg var svømmelærer på skolen.

- Du har også vært politisk engasjert.

- I forbindelse med jobben på Sambo var jeg formann i Handel og kontor i mange år, og slik kom jeg også med i kommunestyre og kulturutvalg. Avholdssaken har også engasjert meg sterkt. På konfirmantfesten i Menighetssalen i kirka så bruker jeg å mikse drinker til ungdommene, og da forteller jeg at jeg aldri i hele mitt liv har drukket, og heller ikke angret på det. Jeg fikk alltid med meg det som skjedde på festen, fordi jeg var klar i toppen og etterpå kunne jeg kjøre hjem. Og den dagen noen kan fortelle meg eneneste fordel med å drikke alkohol, den dagen skal jeg begynne å drikke.

        -Kan du fortelle meg hvorfor ikke flere går i kirken? I år var der bare 22 i Glomfjord kirke på 17. mai.

- I år tror jeg det hang litt sammen med at nasjonaldagen kom på en mandag. Og dersom det er langhelg bruker mange å reise bort til hyttene sine. Men det er viktig å komme til kirke, og ikke minst i høytidene og  på nasjonaldagen. Takke Gud for det fantastiske landet vi har fått og sammen synge alle de fine nasjonalsangene. Det er også viktig å få med kor på den dagen. For meg er det  godt å komme til kirke. Det er både fredfullt og koselig og gir ro til ettertanke.

- Nå skal vi snart feire jul. Hva er din yndlingsjulesalme?

Hun må tenke seg om en stund, det er så mange hun er glad i. Men sier til slutt at det må være Deilig er jorden, både melodi og tekst er så mektig og sier alt.

Jeg slår opp Deilig er jorden i salmeboken og ser at alle tre versene har med ordet sang. Gjennom de fagre riker går vi til paradis med sang. Tider skal komme, tider skal henrulle, slekt skal følge slekters gang; aldri forstummer tonen fra himmelen i sjelens glade pilgrimssang.

Englene sang den først for markens hyrder, skjønt fra sjel til sjel det lød:

Fred over jorden, menneske, fryd deg! Oss er en evig frelser født!

Vi ønsker Åse og hennes familie en velsignet jul, og vi håper at hun i mange år vil fortsette med å være aktiv både i kirken og i lokalsamfunnet.

 

Olav Jakob Tveit

Powered by Cornerstone