Du er her: FORSIDEN>Menighetsblad>Mblad 2006 klipp>Victor og Galina med konsert

Victor og Galina med konsert

2006-12-18

Victor og Galina med konsert

For undertegnede var det et håp og en drøm som gikk i oppfyllelse fredag den 24. november.
Vårt tidligere organistpar, Galina Trintsoukova og Victor Riakhin hadde tatt turen fra Drammen, hvor de nå har sitt virke, for å gi oss en konsert.
Menighetshuset på Ørnes var stedet, og det var en ganske stor og forventningsfull forsamling som hadde møtt fram for å få med seg en ganske spesiell opplevelse. Det er svært sjelden at det fremføres musikk for firehendig klaver her i landet.
Victor og Galina åpnet med norsk musikk. Edvard Griegs Norske Danser ble fremført med innlevelse og stor presisjon. Dette er musikk som opprinnelig er komponert for firehendig klaver. Folk flest er antagelig mest vant til å høre den orkestrerte versjonen, men her fikk vi altså originalen. En fin opplevelse!
Resten av programmet var viet musikk av tre russiske komponister.
Først ute her var P. Tchaikovsky. Av han fikk vi høre Intermezzo fra Suite nr.1. Dette verket var opprinnelig komponert for strykeorkester, men fungerte godt også for firehendig klaver.
S. Rachmaninov var nestemann på programmet. Her fikk vi høre et stykke som opprinnelig ble komponert for to klaver. De tre satsene Marsj, Romanse og Vals ble overbevisende fremført av de to kunstnerne.
For undertegnede ble kveldens siste nummer, Consertino for 2 klaver av D. Shostakovich, konsertens høydepunkt.
Denne komponisten levde og virket under svært vanskelige forhold i Sovjetstaten. Som kunstner måtte han balansere på en knivsegg. Hans verker ble ikke alltid godt mottatt av "kunstnerpolitiet". Det var mye som var farlig for en kunstner. Det var forbundet med stor risiko å vise for stor glede. Ennå farligere kunne det være å vise sorg.
Likevel klarte Shostakovich å skape musikk som har fått bety mye for mange.
Denne musikken har et underliggende driv som bare må fremkalle følelser - både fortvilelse og glede i skjønn forening.
Konserten i Ørnes menighetshus ble en opplevelse mange vil huske lenge. Her ble det demonstrert samspill på høyt nivå, og med overbevisende presisjon.
En ting kunne man ha ønsket annerledes: Galina Trintsoukova og Victor Riakhin hadde fortjent bedre instrumenter å spille på.

Jan Fæø