Du er her: FORSIDEN>Menighetsblad>Mblad 2006 klipp>Det var en gang
Det var en gang

Mer stoff under Menighetsblad 2006
2006-12-18
Dette intervjuet med Lyder Ellingsen er hentet fra julenummeret til Meløy Menighetsblad i 1961. Det er daværende kallkapellan Hroar Krabberød som har ført dette i pennen.
"Det er riktig ruskevær ute. Vinden uler og regnet siler ned. Men i stuen hos Lyder Ellingsen på Mosvold er det lunt og koselig. Til akkopagnement av regnet som pisker mot ruten og vinden som uler rundt hushjørnene har min kone og jeg en hyggelig prat med Ellingsen.Det er lunt humør og dypt alvor. Ellingsen har så mye interessant å fortelle fra dager som for lengst er gått. Han deler med oss fra minnenes bok. Vi lytter oss tilbake til tider som svant, og en stund er vi med de gamle Meløyfjæringer på kirkevei.
-Jeg hadde mitt barndomshjem i Sætereng. I min barndom var folk flittige til å reise til kirken på Meløy, enda det var forbundet med nye mer strabaser enn nå til dags. I Sætereng var kvinnene oppe i 5-tiden for å stelle kuene før de begav seg på kirkevei. Det var nok ikke vei til Moa på den tid. Da man kom til Moa, spurte man seg fore om det var noen båter som skulle til Meløy. Og som regel var det en eller to båter som skulle av sted.  Båtene var som regel 31/2 roringer, for de tok flest folk. Man rodde rett på Gåsvær, og så over til Skagen.
Det hendte at styggværet kom over en på turen, så man måtte sette båten opp ved Meløystein, og gå derfra og over til kirken. Det var en krøttersti å følge. Ellers pleide man å gå i land i Skagen. I båten hadde man værdagshyre på seg, men helgedagshyre hadde man selvsagt med. Da man kom på land, delte man seg i to partier - kvinner og menn- og så gjaldt det å få skiftet på seg helgedagshyret. Matkurver hadde man også med seg, og så spiste man før man i flokk og følge dro oppover til kirken.
Jeg husker omkring 1905, - jeg var nettopp konfirmert da. Da var det trivelig å komme til kirke og treffe igjen konfirmanter fra Sørbygda. De kom opp fra den andre siden av øya. Vi synts det var morsomt å treffe hverandre.
Da gudstjenesten var over, var det en prat på kirkebakken. Og så hørte man på de kunngjøringer som lensmannen hadde å lese opp. Så var det å komme seg til sjøen igjen, og så spiste vi enda engang før vi gikk i båtene.
Ved 4-tiden om ettermiddagen var vi tilbake på Moa. Og i kveldingen var vi hjemme i Sætereng.
Så tar vi med oss et juleminne som Ellingsen delte med oss:
-Det var i 1927, det første året Haugvik Smelteverk var i drift. Jeg arbeidet i Glomen. Det var julaften, og  jeg husker jeg skulle hjem til jul. Det gikk ingen båter, men det var arbeidet vei til Neverdal. Julaften arbeidet jeg til kl.12. Så spiste jeg middag, vasket meg, kledde meg om, puttet noen småting i ryggsekken og begav meg på tur hjem til Sætereng. Sklette og vind falt inn Glomfjorden. Var innom Setvik en snartur og fikk kaffe der, så gikk jeg videre til Neverdal. Jeg hvilte på brua der. Hadde frakk på meg som var blitt blaut, så det var tungt å gå.Stoppet ikke da før jeg var kommet til K. Våtviks butikk. Da Hans Våtvik fikk se meg komme, sa han:-Kan du sei me, e du ute i det her været?- Hos Våtvik kjøpte jeg to plater sjokolade.- kom senere til Gjerset. Jakob Johansen bodde i gamlestua, og der ble det kaffe og mat. Der gav jeg bort den ene av sjokoladeplatene. Så gikk turen videre til Moa hvor jeg svingte opp til Sætereng. Begynte nå å bli sliten. Klokken halv åtte om kvelden kom jeg hjem hvor kone og barn tok imot meg."
Så ble det jul hjemme i stuen på Vasshaug. Før vi forlot Ellingsen og den koselige stuen, fikk vi dele Guds ord, og synge og be sammen.
Takk for en hyggelig stund.
Hroar Krabberød

Bergljot Karbøl, som i dag bor på Ørnes Sykehjem, forteller at hennes far, Lyder Ellingsen(1890-1963) var gift med Amalie Pettersen (1890-1958). Hun var fra Støtt. To av hennes brødre, Johan og Petter Pettersen bodde i Setvik. Amalie og Lyder fikk 8 barn på like mange år. Margit(1909) Elling(1911), Kalle(1912), Almar(1913),  Bergljot og Harald(1914), Harald(1915) og Ingrid(1917). Bergljot´s tvillingbror Harald døde da han var et halvt år gammel. I dag er det bare Bergljot og Ingrid som lever.
Lyder ble for øvrig skadet i en eksplosjon på Hydro. Det gikk ut over føttene hans. Han kom aldri mer i arbeid etter dette.
Tor-Einar Andersen