Du er her: FORSIDEN>Menighetsblad>Mblad 2006 klipp>Menighetsblad Jul med din glede

Menighetsblad Jul med din glede

2006-12-15
 JUL MED DIN GLEDE OG BARNLIGE LYST

HISTORIEN BAK.

Navnet Kielland har god klang i vår litteratur. Når det gjelder Gustava Kielland (1800-1889), så var hun riktignok inngiftet i klanen, mens hennes mann, presten Gabriel Kielland, var i slekt med den store Alexander. De var prestefolk på Finnøy og senere i Lyngdal, hvor hun stiftet en av Norges første misjonskvinneforeninger. Senere ble hun kalt "kvinneforeningens mor".
I Lyngdal var det også hun forfattet "O jul med din glede", og det skal ha vært en julekveld den ble til. På prestegården var det en jente de hadde tatt til seg mens de var på Finnøy. Denne jenta hørtes syngende ute på kjøkkenet, og fruen spurte hva det var hun sang. "Det er noe jeg har hørt Svensk-Stine hos landhandleren synge. Det skal visst være en julesang, men ikke en alvorlig en slik som våre…."
"Syng den om igjen!" ba fruen. Hun fant melodien god, satte seg til pianoet og begynte å lete frem tonene. Så bar det til med å forme ord til de friske rytmene.
Det ble fem vers før hun ga seg. Vi synger bare de tre første, mens vi klapper i hendene, neier og bukker like henrykt hvert eneste år. Men hvorfor ikke gjengi de to siste her for kuriositetens skyld?

Om ute det stormer og regner og sner,
det kan jo oss slett ikke skade,
for julen og freden oss alle er nær,
og vi ere fromme og glade.
Og en gang vi samles i himmelens sal
Og synger om jul med din glede.
Vi takker og jubler i tusende tall,
I himlen for tronen vi trede.
Hentet fra "Syng med!"
Utgitt av Orkdal Diakoniutvalg.
Tor-Einar Andersen