Du er her: FORSIDEN>Menighetsblad>Mblad 2006 klipp>Reidar Kildals julefortelling fra Kjeldal

Reidar Kildals julefortelling fra Kjeldal

2006-12-15

Reidar Kildals julefortelling fra KjeldalBjørg Texmo og Reidar Kildal

Juleminne fra Kjeldal

Bjørg Texmo og Reidar Kildal voks opp i en stor søskenflokk. 14 søsken ble født på gården, og 12 voks opp. Vi besøker Bjørg og Reidar og spør om de har mange juleminner fra Kjeldal.
De forteller at de gledet seg veldig til jul. De gikk på skolen inne i Bjærangen og bodde borte på internat. Og hver uke så lengtet de veldig til helga da de skulle få komme heim. Og i jula skulle de få være hjemme ikke bare en dag, men hele to uker.
Ja, Reidar gleder seg fortsatt slik til jul, forteller han, at i år tente han  adventslysestaken en søndag fortidlig. Først da han kom til kirke oppdaget han at det ennå ikke var advent men siste søndag i kirkeåret.
Juleforberedelsene startet tidlig, forteller de. Slaktinga var veldig viktig, både gris og sau og kalv måtte bøte med livet. På den tiden var der jo ingen fryser, så mye av maten måtte saltes. De hadde en stor tønne full av saltkjøtt. Og de hadde både salt flesk og sylte. Og ingenting smakte så godt som det sylteflesket som ble laget der hjemme.
Der var også god tilgang på fisk. Men til jul var det kveite det skulle være. Og det var alltid mye kaldere før enn det er nå, så det var lettere å bevare kveita dersom den ble fisket fortidlig. Den ble gravd ned i snøen.
Julaften var det alltid veldig travelt, husker de. Ikke minst skulle alle bades i den store stampen i den ene stuen. Vann skulle bæres inn og varmes på ovnen. Og med så mange søsken ble ovnen rødglødende der den sto og durte rett ved siden av badestampen.
Reidar forteller at de yngste skulle bades først, og eldre søsken hjalp til. Da det var Reidars tur var det Edgar som hjalp han. Men Reidar  forteller "at han hælte ikkje at kvinnfolk såg han naken, og værst var det at dei såg ræva mi. Og plutselig kom Ebba inn. Då vart eg så forfjamsa og kvakk så fælt at eg rygga bakover og sette rumpa mi rett mot ovnen som var rødglødande. Det gjorde forferdeleg vondt, så eg skreik. Men heldigvis greip Edgar meg og dukka meg ned i vatnet. Og på baken min sto der Trolla bruk, som var merket på ovnen. Og det står der fortsatt, den som ikkje trur det kan kome å sjå, skrattar Reidar.
Og når Reidar forteller blir det ekstra morsomt, han ler så han rister.
Bjørg minnes at det var så godt å legge seg på julaften. All halmen i sengene var skiftet ut. Det var så mjukt, det lukta så godt, der var ein kul midt på senga, og det var som å legge seg på ei sky, så mjukt og godt var det. Da la en seg ned i senga, nå legger en seg oppå senga. Og to og to lå søkene sammen.
På julaften ble det alltid plukket ut noen som skulle servere kaffe på senga juledags morgen til alle, andre som skulle i fjøset eller dekke frokostbordet.
- Hvilken dag var best, julaften eller juledag?
- Det var naturligvis fint julaften. Også de søskena  som var flyttet ut brukte å komme hjem den kvelden. Og det var utdeling av gaver. Noen ble skuffet og andre ble glade. Men det var så travelt julaften, det var så mye som måtte ordnes før helga startet. Det var slik en forunderlig fred og ro på juledag. En kunne ligge lenge og bli servert kaffe på senga. Og når de som hadde ansvar for fjøset var ferdig, så samlet alle seg i stua. Dette var en lov som ingen kom utenom. Alle skulle være der. Og først leste pappa juleevangeliet. Det var så høytidlig.
Og mens de hørte om gjeterne på betlehemsmarkene og jesusbarnet i stallen, så så de bort på bordet med alle de herlige rettene. Sylteflesk og rull og alle slags pålegg som luktet så godt. Begge blir blanke i øynene når de tenker på alle som satt der i stua og hørte juleevangeliet og  deretter satte seg rundt bords - mor og far og en stor søskenflokk. De fleste av dem er borte nå.
Og i Kjeldal som vanlig var i resten av landet. På juledag gikk en ikke ut av gården. Da skulle en holde seg hjemme. Men på andre juledag kunne en gå ut og få besøk. Og mange var det fra grenda som gikk ut og inn  i deres barndomshjem.
Og vi hadde også så mange forskjellige spill som vi lekte med der hjemme, både de eldre og de yngre i den store søskenflokken. Vi hadde et godt samhold i hele familien, vi var ikke rike men vi hadde det vi trengte, og vi hadde en veldig koselig jul, minnes de.
Ja, hva skulle vi har gjort i denne lange og mørke vinteren uten denne fantastiske høytiden som jula er?
Olav Jakob Tveit.