Du er her: FORSIDEN>Menighetsblad>Mblad 2006 klipp>Hilsen fra Madagaskar
Hilsen fra MadagaskarLindy, Ingeborg og Per Anton Johansen

Hilsen fra Madagaskar

2008-12-03

Vi har bodd på solskinnsøya Madagaskar i snart 2 år og har vært hjemme i Meløy og Rødøy på kortferie denne sommeren. Også denne gangen har vi fått møtt mange venner og hatt noen misjonsarrangement rundt omkring. Takk til alle dere som støtter misjonen og har vist at dere tenker på oss!
Lindy er fortsatt lærer på en liten norsk skole hvor også den yngste datteren vår, Ingeborg , også er elev. Siste året har det vært 13 elever ved skolen. Den ligger som en fredelig oase i Antsirabe, en storby på ca 200.000 innbyggere. Vi har stadig norske turister innom på besøk. Rundt påsketider møtte vi ei gruppe fra Rana, og det var ekstra hyggelig. Men enda har ingen fra Meløy vært hos oss….
Per Anton fikk en ny arbeidssituasjon etter nyttår, da internatet, som har var leder for, ble lagt ned. I nesten 100 år har internatet vært i drift, så det var en historisk hendelse.
Men for han åpnet det muligheten for å studere språk. Når han kommer ut igjen i august, skal han inn i et menighetsbyggende prosjekt. Antagelig blir hans arbeid knyttet opp mot to bibelskoler langt ute på landet, og han vil også turnere samen med lokale evangelister ute i felten.

Der pepperen gror
Like etter påske var Per Anton på ’praksis’ sammen med en erfaren, norsk misjonær i 15 dager, både for å lære om arbeidet og få prøvd ut det nasjonale, gassiske språket. Turen gikk til sørøstkysten av Madagaskar, hvor de dyrker både kaffe og pepper.
Opplegget var å besøke flest mulig landsbyer i uveisomt terreng. Når den firehjulsdrevne bilen ikke kunne komme lengre, var det enten å gå til fots eller padle på kanalen. En skulle ikke langt inn i bushen før en møtte mennesker som ikke kjente evangeliet.
Han fikk også møte to tvillingjenter som egentlig ikke skulle ha livets rett, fordi det i deres landsby var tabu å få tvillinger. Faren, som er evangelist, gjemte unna jentene sine slik at de fikk leve opp. Egentlig skulle de settes ut i skogen for å dø.
Et annet tabu i disse landsbyene var at tirsdag og torsdag var såkalte onde dager, og da måtte ingen arbeide. De hadde heller ikke do, fordi det ikke var tillatt å gjøre sitt fornødne på samme sted som andre.

Mangarano
Like sør for Antsirabe har kirken en koloni for spedalske. Her har Det norske misjonsselskap ( NMS ) vært engasjert i mange årtier. Lindy og Per Anton er nå kontaktpersoner for dette prosjektet. Og det er mange uløste oppgaver å ta fatt i. Den gamle misjonsstasjonen er pusset opp med penger fra Norge, og husene til de spedalske står for tur. Kirkens synode har satt ned en ny komité som skal se på driften av arbeidet. Her er Per Anton NMS sin representant i styret.