Du er her: FORSIDEN>Menighetsblad>Mblad 2006 klipp>Altertavlen i Fore kirke
Altertavlen i Fore kirke

2008-12-03

Fore kirke fyller hundre år i 2009. Om kirka på Meløya er det laget flere jubileumsbøker. Men om kirka på Fore er det skrevet lite og folks hukommelse er kort. Og som innflytter og ny prest i Meløy vet en enda mindre. Jeg trodde at altertavlen var like gammel som kirken. Men så en dag jeg stod foran alteret, så jeg at altertavlen er malt i 1959. Altså så ny. Så er spørsmålet. Hva var i kirken før den nåværende altertavlen?
       Om det nåværende motivet har jeg funnet ut en del ved hjelp av et bilde som barna etter Hans Tidemann ga som gave til Ørnes menighetshus. Rolf Tidemann forteller at hans far var organist i Fore kirke i 50 år. Og i forbindelse med en restaurering av kirken i femtiårene, tok han det opp med menighetsrådet om det kunne være av interesse å bruke et motiv fra et bilde som han hadde arvet fra sin far, Kristian Tidemann på Torsvikgården, til ny altertavle i Fore kirke. Dette ble det enighet om, og den nye altertavlen er malt etter det bildet. Men hvem som har malt altertavlen vet jeg ikke.
Bildet som altertavlen er malt etter er signert C Bloch. 1879. Ut fra leksikon var Carl Bloch, 1834-90, Danmarks mest berømte maler på 1800 tallet. Hans spesialitet var store mytologiske og historiske komposisjoner. Til Frederiksborg slottskirke utførte han 23 bibelske bilder fra 1865 til 79. Altertavlen i Fore kirke viser Jesus i Getsemane, og er antakelig hentet fra et av de siste av disse bildene.
I leksikon står det at Carl Bloch var best som portrettmaler. Han malte blant annet H.C. Andersen i 1869. At Bloch var en god portrettmaler er lett å se på bildet som altertavlen i Fore kirke er malt etter. Det er et gripende bilde av Jesus på hans siste kveld før han ble tatt til fange og korsfestet. På bildet til Tidemannfamilien ser en Bloch sin store evner som portrettmaler bedre enn på altertalven i Fore kirke. Å male Jesus er aldri enkelt. Her har kunstneren lykkes på en god måte.
Dette bildet er av stor historisk verdi for Fore og Meløy sogn, ettersom det er utgangspunktet for altertavlen i Fore kirke. Bildet er i god stand, men passepartout’en er gulnet av tidens tann. Dette kan et rammeverksted lett rette på. Bildet er en gave og burde henges opp på et synlig sted enten i kirke eller menighetshus.
Nederst på bildet står Det Hoffenbergske Etab. 1900. Dette er antakelig kunstforlaget som har laget bildet etter originalen i slottskirken på Frederiksborg slott i Hillerød. Hvilken teknikk denne reproduksjonen er laget etter er ikke lett å si.
Det hadde vært interessant om noen som har forbindelser i Danmark kunne sjekke om originalen er i slottskirken i Hillerød.
Har noen bilder av den forrige altertavlen? Eller har noen opplysninger om han som malte den nåværende? Eller kunne danne en komite og samle inn alle opplysninger om Fore kirke til hundre års jubileet i 2009. det må gjøres til dette jubileet. Ellers blir det fort for sent. Ojt