Du er her: FORSIDEN>Menighetsblad>Mblad 2006 klipp>Altertavlen i Halsa kirke
Altertavlen i Halsa kirkeJonas Tømmerberg, til v. og Odd Storvik var begge med på å bygge Halsa kirke og husker han som malte altertavlene i Fore som i Halsa kirke, begge i 1959. Motivet i Halsa er av Jesus som banker på menneskets hjertedør. Tømmerberg og Storvik var de yngste av dem som bygde kirken, og er nå de to siste som lever igjen.

Altertavlen i Halsa kirke

2008-12-03

I forrige menighetsblad etterlyste vi opplysninger om altertavla i Fore kirke. Vi har fått inn mange reaksjoner, også bilde. Det viser seg at før nåværende altertavle var der et kors.

Odd Storvik på Halsa ringte og fortalte at han som malte altertavla i Fore het Våde og var fra Trondheim. Han forteller videre at de to siste som er igjen av de som bygde Halsa kirke i 1959-60 er Jonas Tømmerberg og han selv. De var de to yngste av arbeidsstokken, og det var far til Odd, Ole Storvik, som var byggleder. I tillegg var der mange som var med på dugnadsarbeid. Folk var flinke til å slutte opp. De lengtet veldig etter å få sin egen kirke. Det var for langt å reise helt til Meløya.
Odd forteller at han husker Våde godt. Han og en annen maler kom fra Trondheim. Våde malte både vanlige vegger, men aller helst dekorasjoner og ting som krevde en mer øvet hånd. Det var på samme tiden han malte altertavlen i Fore og på Halsa, i 1959. Den i Halsa malte han ferdig montert i rammen i kirken. Motivet var malt etter et kort som han fikk av Konrad Nilsen. Bildet forestiller Jesus som banker på døren og ønsker å komme inn menneskenes hjerter. På teksten under bildet er der skrevet: Se, jeg står for døren og banker. En del eldre i menigheten kritiserte bildet, for de mente at hjertedøren bare kan åpnes fra innsiden, mens døren på bildet har dørhåndtak også på utsiden.
Odd forteller at på den første gudstjenesten i Halsa kirke, selve vigslingsgudstjenesten 22 mai 1960, så ble hans sønn Kurt døpt av biskopen i Sør Hålogaland, H. E. Wisløff.
Altertavla i Halsa er signert H. Våde 1959. Likedan den på Fore. Og vi ser også at det store bildet av Jesus i menighetssalen i Halsa er malt av han. Og videre har vi fått høre at han har malt altertavla i Frikirka på Halsa, og i Kildal Bedehus, og i Tjongsfjord kirke og i bedehuset på Myken. Så han har sannelig vært produktiv i de årene han var her oppe. Men hvem var H. Våde fra Trondheim? Er der noen som har flere opplysninger om ham?
OJT.