Du er her: FORSIDEN>Menighetsblad>Mblad 2008 klipp>Prestevikar fra Sverige
Prestevikar fra SverigeVi har bedt vår spreke prestevikar fra Sverige om å fortelle litt om seg selv. Mange har allerede truffet han i en eller annen kirkelig sammenheng eller møtt han på hans lille morgentrim. Vi lar han fortelle litt om seg selv.

Prestevikar fra Sverige

2008-02-19

Jeg kommer fra Sverige og er fødd i Tærna, men jeg har bodd i Sorsele sedan 1975. Jeg er gift. Min kone heter Annemarie f. Ekstedt og kommer fra Eskilstuna.
Vi møttes i Uppsala da vi båda læste teologi. Jeg var godt voksen da jeg begynte studera og de første tankerna var nå at utdanne meg til skogvokter eller jægmester.
Men alt etter åra gikk vokste jeg i truen og kom til innsikt om at jag skulle utdanna meg til prest og den 22. december 1968 ble jeg prest-vigd i Luleå domkirke før tjeneste i Luleå bispedømme.
Biskopen sendte meg til Arjeplog menighet dær jeg tjenstgjorde i to meget fina år. Etter de to år i Arjeplog var jeg kappelan i Stensele menighet i fem år. Samtidi med min ordinarie tjeneste ble jeg før-ordnet som prostikappelan for fritidskirken i prostiet med særskild inriktning på kirkens arbeide blant turisterna i Hemavan og Stor-
uman.
Da sognepresten i nabomenigheten flyttet, søkte jeg sogneprest-stillningen og ble ordinert fra den 1 december 1975 i Sorsele menighet.
Denne menighet er geografisk meget stor, omkring 8000 km2. Her bodde, da jeg kom, omkring 4300 personer og ner jeg sluttet 1994 omkr. 3400 personer.
Hovedindustrin var skogsbruk og lantbruk, men når skogsbruket rationaliserades ble mange uten arbeide. Det var nå som mange, i synnerhet unge familjer, flyttet fra Sorsele til bl.a. Umeå eller Stockholm dær det fanns arbeide.
I menigheten har vi fem kirker. I to gudstjeneste var søndag. I enn varannen søndag. Foruten kirker hadde vi fire menighetshus, en leiergård og flere bedehus i bygda.
Etter de mange åra som sogneprest i Sorsele opplevde jeg at nå var tida kommen for någen annen oppgave og tjeneste i kirken. Vår biskop, som senare ble ærkebiskop, Gunnar Wehman føreslog da at jeg skulle læsa samiska og søka stillningen som sameprest. Jeg læste nordsamiska vid Umeå universitet, og da jeg var klar med studierna fikk jeg tjenesten. Den første henvendelsen jeg fikk var å være prest for nordsamene men det viste seg at jeg skulle bli prest før samerna i hele Sverige.
Jeg trivdes svær godt i den tjenesten, selv om de ble mye reising. Jeg kunde være borte i flere uker.
Det var gudstjenester, store kirkehelger, dåp, vielser, hjemmebesøk, lange vandringer til samenes sommerleier i høijfjellene. Konfirmationsopplegget var en tre-ukers leir med intensiv undervisning. Dette ble genomført på tre forskellige steder i Sverige: Vallbo, Ammarnes og Nikkaluokta.
Sedan jeg ble pensionist, emeritus, har jeg vært vikarprest på forskellige plasser så som nabomenigheterna Stensele og Åsele – Fredrika. Ett halvt år har jeg likeså vært sogneprest i Hattfjelldal.
Jeg er veldig glad og takksam til Gud at han gitt meg hælsa og krafter till fortsatt tjeneste i hans kirke på jorda. Dette er nåde utover nåde.
Så er jeg nå her i Meløy. Mitt inntryck av Meløys menigheter og folket som bor her er otruelig godt.
Folk er imøtekommende, og jeg kan kjenne at det har vært og er gode relasjoner mellom Norge og Sverige. Ingen ser rart på mig fordi jeg snakker svensk. Jeg trur at førutten gode historiske relasjoner grensenaboer emellom så har mange vennskaplige bann knutits mellom oss, kanskje det har skett på myltemyra, vid badestranda langs Bottenviken, på campingplassen, i slalombakken eller i kirken.Ja, møtesteda er mange da de to brøderfolka kan ha felleskap.

Som vikarprest blir jeg her i Meløy kommune til 30. juni dette år. Jeg håper at jeg under denne tia får møta mennesker i alle livets situasjoner og at vi opplever at vi er medmennesker med forskellige oppdrag med med ett gemensamt: Vi er alle elskede av Gud. Orden i Joh. 3:16 gæller oss allesammen: For så høyt har Gud elsket verden, at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.

Bror Valter Nilsson