Meny

Ørnes Begravelsesbyrå as
Gammelveien 3
8150 Ørnes

Mail: terjeellen@gmail.com
Telefon: 97020731

Vi står til tjeneste med alt
vedrørende dødsfall og begravelser. 

Hilsen
Terje Isaksen

Søk i sidene våre
Du er her: FORSIDEN>Menighetsblad>Mblad 2008 klipp>Årets 50. årskonfirmanter på Meløya
Årets 50. årskonfirmanter på MeløyaForan fra venstre: Spr. Hans Jørgen Nilsen, Ann Pauline Lovise Krogh, (Hegge) Arnhild Tidemann, (Grønås) Aud Synnøve Pedersen, (Bloch) Edna Henriette Lundegård, (Henriksen) Elise Marie Sivertsen, (Svendsen) Ellinor Svenning, (Larsen) Gerd Oddveig Sørensen, (Morken) Gudveig Janne Storvik, (Haugland) Hanna Jensine Angel, (Ljosåk) Kitty Marie Johansen, (Andersen) Randi Jørgensen, (Rasmussen) Unni Margrete Johansen, (Ottesen) Åsbjørg Nyheim, (Andersen) Åse Sigrid Olaug Raneberg, Ingrid Jørgensen. Bak fra venstre: Conrad Helgesen, Leif Harry Jonassen, Magnar Arne Solhaug, Roald Bikset, Øystein Andreassen (Teigen), Sigurd Kristensen, Lars Birkelund og Olav Åbotsvik.

Årets 50. årskonfirmanter på Meløya

2008-11-07

 Av et konfirmantkullet på 50 var 22 av oss samlet på Meløy 28. og 29. juni på Skagen gård fra lørdag til søndag. Vi hadde ei uforglemmelig helg sammen der vi fikk fornyet gammelt vennskap. Skagen gård har en vakker beliggenhet ved sjøen med vidt utsyn.

I tillegg ble vi beriket med vakker midnattssol. Bjørn sørget for deilig middag om kvelden og utsøkt dessert! Takk for fin servering! Omvisning på gammelbutikken var en opplevelse.
Vi anbefaler besøkende å ta en tur innom der! Og lokalkjente Conrad
orienterte om Skagen gård og om
Meløykirka.
 
"E kjenn deg igjen. Ha ikke sett deg på 50 år! Du e jo akkurat sånn som du va!!! Kor koselig å sjå deg igjen. E kjenn deg igjen når du flir! (Den var til meg!). Minnes du .................". Ja vi minntes og vi minntes. Vi minntes de som var der og vi minntes de som ikke var der. Vi mintes Hjalte som spella trekkspill: Ut i Texas gule roser! Og vi mintes klokkarn som spella sveivegrammofon time etter time. Yndlingsplata var "Han tek ikkje glansen av livet" og den læret vi med litt seige svingninger når plata gikk rundt.
Vi mintes presten som sa vi mått snakk med klokkarn om vi fikk gå på kino. Klokkarn sa nei. Han va strengast, og det visst presten!
 
Vi var 25 jenter og 25 gutter som ble konfirmert sammen og vi gikk inn i kirken par for par. Det var bare noen få av oss som husket hvem de gikk sammen med. Etter ei natts spekulasjon kom jeg på hvem som var min partner!
 
Gudstjenesten på søndag med Hans Jørgen Nilsen var høydepunktet i feiringen, samt menighetsrådets tilstelning i menighetssalen. Vi fikk servert nydelig kveite med masse godt tilbehør. Det ble store diskusjoner om hvordan den var kokt forat den skulle bli så god! Etterpå ble det servert kaffe og Meløybløtkaka med sviskerfyll og masse krem!
 
Fra menighetsrådet deltok Alfred Andreassen. Takk for trivelig opplegg. Og en ekstra takk til de to som gjorde jobben på kjøkkenet! De kan det - de på Meløya! Og takk til alle som deltok på jubileet og gjorde det til en festhelg. Vertskapet lager rammen men det er gjestene som lager en vellykket fest!
Da vi ble konfirmert for 50 år siden var ordningen slik at vi bodde på Meløya i 3 uker der vi gikk på skole hver dag. Vi ble undervist fra Bibelen og Luthers forklaring og en del av dette pensumet skulle vi kunne utenat, budene og trosartikkelen med forklaring, en del salmevers og en del bibelvers. Noe hadde vi lært allerede i folkeskolen. Det ble en god del lesing men også en del fritid som ble benyttet til så mangt!
 
Jeg har tenkt på beboerne på Meløy som tok imot konfirmantkullene hvert år. De åpnet heimene sine for ungdommer de ikke kjente. I det huset jeg bodde var vi fem konfirmanter, tre gutter og to jenter. Vi ordnet oss frokost og kveldsmat selv med medbrakt brød. Smør og pålegg fikk vi der vi bodde. Likeså middag. Vi måtte vaske opp etter middag og jeg tror vi jenter måtte hjelpe til med å skrelle poteter og dekke bord. Vertskapet vårt besto et ektepar. Fra å være to ble de nå i tre uker sju som skulle omgås hele døgnet. Jeg husker at vi fikk beskjed at det skulle være stille i to timer etter middag og at oppvasken skulle være ferdig når de "gamle" sto opp fra middagskvilen.
 
Konfirmasjonssøndagen 29. juni 1958 opprant med strålende sol fra skyfri himmel. Det var utrolig fint utover fjorden. Kirkebåten kom tidlig og henta oss for vi skulle møte i prestegården for å ta på oss kapper og gå i prosesjon til kirken. Ved Meløysjyen lå det alt mange båter så det ble å klatre over den ene båtrekka etter den andre - i høghæla sko - et noe uvant fothyr for mitt vedkommende. Kirken var pyntet med syrin. Dette var før allergien var oppfunnet så alle syntes det var nydelig, både blomsten og blomsterduften! Det var høytid å komme inn i Meløykirken en sånn dag. Den store kirken var fullsatt både i kirkeskipet og på galleriene. Ved konfirmasjonsgudstjenesten var både sogneprest Iversen og kappelan Voie tilstede. Konfirmantene satt mot hverandre i midtgangen og under overhøringen gikk presten fram og tilbake og pekte på den som skulle svare. Det gikk greit og alle ble konfirmert.
 
Jeg tror de fleste følte alvor og høytid da vi knelte ved alteret og ble bedt for - hver enkelt av oss. 
Så bar det "heim" til våre vertsfolk til kaffe og mat. Vi hadde med oss kopper og kaffekjele, brødmat, lefser, vafler og bløtkaker som skulle serveres til slekt og venner i familien. Og her stilte også vertsfolket opp. To av oss, vi var søskenbarn og hadde felles familie, fikk disponere kjøkkenet til kaffeservering, to andre i ei av stuene og en familie i ei anna stue. Det skulle kokes kaffe til alle ute på ovnen i kjøkkenet (og det var fortsatt 30 grader varmt ute!). Dette var før kjøleskapets og fryseboksenes tid. Jeg fatter ikke hvordan mamma greide å organisere alt. Maten skulle lages og pakkes slik at vi fikk den med oss utover til Meløya. Det skulle også serveres mat og kaffe på kirkebåten. Kaffe ble kokt ombord i båten.
 
På Meløya ble slekt og venner invitert på kaffe og mat og det var mange som var og spiste hos oss. Det vanket gratulasjoner, telegrammer og godord til oss konfirmanter, samt noen presanger.
Etter kaffestunden bar det til kirken igjen til nattverdsgudstjeneste. Dette var i den tiden at stort sett alle gikk til nattverd ved konfirmasjon.
 
For meg var det en alvorsstund der jeg følte meg dratt mot det hellige samtidig som det var en redsel for å gjøre noe eller love noe som jeg ikke greide å holde. I den tia snakka vi ikke så mye om vår tro og vår tvil. Og slett ikke med presten. Jeg er glad for at tidens konfirmanter har et annet forhold til presten enn det vi hadde.
Så bar det hjemover i kveldssol. For folket på Meløya sto det igjen å rydde og vaske etter årets konfirmasjon før freden igjen la seg over øya. Et år til neste gang. Og for oss som reiste hjemover med kirkebåten var det blitt to til i de voksnes rekke! Syrinene i hagen som bare hadde store knopper da vi reiste utover til Meløya om morgenen, sto i full blomst da vi kom hjem.
Vi spiste stek med brunsaus og erterstuing - og sviskergrøt til dessert - etter at fjøsen var unnagjort!
Neste dag var det konfirmasjonsselskap hjemme og jeg tror det var noen gjester tirsdagen og. De kunne lage fest i gamle dager også!
 
Gudveig Janne Haugland (Storvik)
 
Powered by Cornerstone