Du er her: FORSIDEN>Menighetsblad>Mblad 2008 klipp>Andakt: Invester rett
Andakt: Invester rett” Dere skal ikke samle skatter på jorden, hvor møll og mark ødelegger og hvor tyver bryter inn og stjeler. Men dere skal samle skatter i himmelen, der verken møll eller mark ødelegger og tyver ikke bryter inn og stjeler. For der skatten din er, vil også hjertet ditt være.”

Andakt: Invester rett

Av Nils-Tore Andersen, leder av Kirkerådet
2008-11-07

Bibeltekst: Matteus 6, 19-24:

”Dere skal ikke samle skatter på jorden, hvor møll og mark ødelegger og hvor tyver bryter inn og stjeler. Men dere skal samle skatter i himmelen, der verken møll eller mark ødelegger og tyver ikke bryter inn og stjeler. For der skatten din er, vil også hjertet ditt være”.
    Øyet er kroppens lampe. Dersom øyet ditt er friskt, får hele kroppen lys. Men dersom øyet er sykt, blir det mørkt i hele kroppen. Om nå lyset i deg er mørke, hvor dypt blir ikke da mørket!
    Ingen kan tjene to herrer. Han vil hate den ene og elske den andre, eller holde seg til den ene og forakte den andre. Dere kan ikke tjene både Gud og Mammon.”

Bibelteksten er hentet fra Jesu store tale: Bergprekenen. Kraftfullt lød det da Jesus talte til folket den gangen, og kraftfullt lyder det inn i vår materialistiske tid: ” Dere skal ikke samle skatter på jorden, hvor møll og mark ødelegger og hvor tyver bryter inn og stjeler. Men dere skal samle skatter i himmelen, der verken møll eller mark ødelegger og tyver ikke bryter inn og stjeler. For der skatten din er, vil også hjertet ditt være.”
For noen år siden gikk det en kampanje med overskriften: ”Invester i mennesker. Det er den eneste investering du får med deg når du dør!” Jesus kaller det skatter i himmelen. Det er en sikker investering. To personer har på en sterk måte tolket dette avsnittet i bergprekenen for oss med sine egne ord. Den ene er munken Frans av Assisi, som sa det på denne måten: ”For det er gjennom å gi at man får.” Den andre er visesangeren Cornelis Vreeswijk som i en vise noen år tilbake formulerte det slik: ”..du kan ingenting ta med dig dit du går. Du behöver inga penningar när du vid porten står och du kan ingenting ta med dig dit du går.”

Men det går altså an "å få noe med seg”, de evige skatter som ikke forgår. Det er når penger blir omsatt til kjærlighetens handlinger for andre mennesker. Kirken har til alle tider lært oss ut fra Jesu ord i bergprekenen, at det vi beholder for oss selv, mister vi en dag, men det vi bruker i kjærlighet og omsorg for andre, det har vi. Derfor er det så riktig når vi i den bønnen som bes i kirken etter at pengene er samlet inn under gudstjenesten sier: ”Din er jorden og det som fyller den. Av ditt eget gir vi deg tilbake”.